L'UxU del judici del procés

Un adjectiu per a cada protagonista

uxu
L'uxu de la setmana del procés | QS

 

 

 

Onzena i dotzena setmana del procés. Després de gairebé tres-centes testificals i una convivència més que llarga, aquest és l'UxU dels seus protagonistes:

 

 

 

 

Marchena, intimidador

 

 
marchena

Possiblement aquesta ha estat la setmana en la que el president del Tribunal ha lligat més curt a les parts. Les dues darreres setmanes ha estat especialment dur amb els seus condicionants pels interrogatoris. No ha deixat cap marge ni als lletrats ni a les acusacions ni tampoc als testimonis. Dijous passat es va plantar i es va enganxar amb Salellas. Una batussa que li va esborrar fins i tot el somriure característic que llueix quan renya els defensors. També va mostrar alguna escletxa de la seva ponència, quan, per exemple va retallar el testimoni de l'actual alcadessa de Sant Vicenç dels Horts.  Aquesta setmana ha tallat les ales a les acusacions i als testimonis que tenien veleïtats interpretatives o valoratives.

 

 

Pina, descansat 

 

 
Pina

 Així com l'advocat de Turull, Rull i Sànchez va lluir de ritme durant tota la setmana passada. Aquesta ha baixat el to per puntualitzar algunes respostes dels testimonis. De fet, fa dies no s'ha guanyat cap esbroncada sonora amb Marchena com ha estat habitual des que ha començat el judici. Va ser Pina qui va posar en dubte l'ordre dels interrogatoris dels testimonis de les defenses. La seva protesta va descol·locar el Tribunal i va obligar a Marchena a una solució una mica estranya l'endemà que Pina posés el crit al cel. Pina va saber aprofitar que Marchena trontollés en la conducció del judici. 

 

 

 

 

Melero, oportú

 

 

Els cotxes haurien de dur el segell de la "fiabilitat Melero". L'advocat de Quim Forn consolida la seva estratègia de defensa a cada membres d'Interior o Mosso  que s'enfila a l'estrada de Marchena. Aquesta setmana ha fet pa de les pedres. Dues preguntes concretes a testimonis sobre l'acció dels Mossos a un tinent d'alcalde denunciat per la policia catalana. La setmana passada va treure suc de Batlle o d'Albert Donaire, el portaveu de Mossos per la República, al que amb dues preguntes li va eliminar qualsevol senyal d'influència o de credibilitat. Cada dia que passa guanya més raó en acreditar-se que la resolució del TSJC per evitar el referèndum era d'impossible compliment. A més, que van ser les policies espanyoles les que van trencar l'acord. 

 

 

 

 

 

 

Zaragoza, premiat 

 

 
zaragoza

 El fiscal de sala que té la causa al cap va començar amb un premi la setmana passada. De fet, el dia de Sant Jordi no va assistir a la vista perquè va anar a Saragossa a recollir el Guardó que atorga el Govern d'Aragó. Va ser premiat per ser un "orgull per a tots els espanyols". Retornat a la sala, no va lluir gaire davant els testimonis de la defensa. En l'escassa intervenció que ha tingut aquests dies ha vist com Marchena l'ha renyat per utilitzar trucs de veterania que en el rigorós directe de la televisió, no hi queda gaire bé.

 

 

Solà, relaxat

 

 
alex solà

 Un dels advocats de Cuixart ha jugat més a la tramoia que no pas a la primera trinxera. Aquesta setmana només ha tingut una intervenció per puntualitzar un testimoni. Solà manté un pols amb Marchena. Quan el president de Sala el renya, l'advocat espera a que acabi. Mai no el talla. És llavors que conclou amb el seu to alentit que crispa algun que altre magistrat. 

 

 

 

 

 

 

Seonae, ofesa

 

 

 L'advocada de l'Estat ha aprofitat la treva que li ha ofert Marchena després del marcatge de les primeres setmanes. Ha anat a la caça dels testimonis de les defenses. Fins i tot, més enllà del compliment del deure. Una de les cares, to i timbres més habituals de la cap de la secció penal de l'advocacia de l'Estat és la d'ofesa davant el desencomplexament dels testimonis a l'hora de criticar amb desimboltura l'acció de la policia. L'advocada de l'Estat més dura en els interrogatoris expressava com ningú la deshumanització que les estructures de l'Estat han dut a terme de l'independentisme. De retruc, contra els catalans. 

 

 

 

 

 

 

Roig, formigueta

 

 
Roig

 La lletrada de Jordi Cuixart s'ha dedicat en les dues darreres setmanes a retallar marges i dona forma a la futura fase d'informe de la defensa. La fórmula de Roig és que els conceptes el formen el detall. Es dedica a tancar serrells i desemmascar els testimonis policials que fins ara han passat per la sala. Aprofita la credibilitat dels testimonis de la defensa per deconstruir el relat dels policies. Un dels seus trucs són els insults que suposadament van proferir els votants a les tropes espanyoles. No quadren. Les narracions del 20S dels testimonis de la defensa desvirtuen els informes de les acusacions. 

 

 

 

 

Moreno, desmenjat 

 

 
Moreno

 L'altre fiscal de Sala continua amb el seu to desmenjat, tot i que a la vista dels guions dels seus interrogatoris ha virat l'estratègia. El fiscal busca ara articular el concepte d'autoria mediata. És a dir, que la gent que va participar en la votació -com a votant o organitzador- pensant que actuava en una situació de legalitat més o menys efectiva. 

 

 

 

 

Van den Eynde, endollat 

 

 
Andreu

 L'advocat de Junqueras i Romeva ha jugat en camp propi. Ha pogut marcar les regles del joc amb les seves testificals. També ha pogut fer de contrast amb el magistrat Luciano Varela, prejubilat, amb qui manté una estranya relació de complicitat. Ha estat hàbil en el terreny que més li agrada, l'interrogatori polític. Tot i ser conscient que el marc mental del Suprem no vol conèixer la veritat, Van den Eynde ha sabut escollir els testimonis. Una tria adient que representaven els diversos arquetipus que van fer possible el Primer d'Octubre. 

 

 

Bernaola, a la seva 

 

 
Ana Bernaola

 L'advocada de Sànchex continua la seva feina de piconadora. Endreça tota la prova de les testificals dels policies i actua de vigilant de la platja. Les seves protestes a sala són poques però efectives. Marchena li ha donat la raó dues vegades. 

 

 

 

 

 

 

Cadena, imprecís 

 

 
Fidel

El fiscal de sala continua desubicat en aquest judici. No troba el to ni el ritme i llevat d'un testimoni que li va reconèixer la prohibició del referèndum, no ha sabut vertebrar amb agilitat ni lògica un interrogatori lleuger. La diferència de Cadena, més hàbil sobre el paper, amb els seus companys Zaragoza o Moreno clama el ce. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salellas, asserenat

 

 
Salellas

 Després de l'enganxada de la setmana passada amb Marchena, l'advocat de Cuixart continua la seva estratègia del "jo acuso".  L'advocat té una feinada impressionant en bastir els testimonis policials amb els vídeos de l'actuacions policials. Salellas respira més tranquil des que els testimonis de la defensa han desvirtuat el relat de les acusacions respecte el 20S. Ha estat quirúrgic amb els observadors internacionals. 

 

 

 

 

Bergés, manyà

 

 
Berg

 L'advocat de Bassa insisteix en la seva estratègia. No perd el temps amb subordinades. La seva intenció és acreditar a la que té oportunitat que la resolució judicial es va poder complir en la majoria de col·legis que les tropes espanyoles van actuar. Bergés continua fent feina de rellotger. Té clar l'objectiu de la seva defensa, oferir una tercera via al Tribunal.  

 

 

 

 

 

 

Gené, incisiva

 

 
Gené

 L'advocada de Meritxell Borràs enforteix cada dia la seva feina de martell. Tot i que aquesta curta setmana de dos dies no ha estat a sala, la setmana passada va deixar un bon regust en dos interrogatoris que sobretot, valora amb delit, Antonio del Moral, el magistrat més apassionat del dret penal de la sala.  

 

 

 

 

 

 

Madrigal, abraonada 

 

 
Madrigal

L'exfiscal general de l'Estat cotinua sense tenir els seus dies. Possiblement és la fiscal que més ha rebut de Marchena. Davant testimonis que no entén té la tendència a empipar-se. Llavors, per l'oremus de l'ordre de la sala i és quan Marchena li para els peus.

 

 

 

 

Homs, desafortunat

 

 

L'exconseller ha tingut poques intervencions. De fet, ha demanat la paraula per concisar alguna de les intervencions. Per exemple, en els membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Ara bé, va cometre un pas en fals, preguntar sobre el pagament de les nits d'hotels dels visitants internacionals. Va obrir una via d'aigua innecessària.

 

 

Llach, convençut

 

 
llach

 El cantautor i exdiputat va seure a la banqueta dels acusats amb una seguretat encomiable. Tenia molt clar el que volia dir. La bufetada que va etzibar a Vox, recordant-los que era homosexual i independentista la va sentir a la seva galta. Marchena va argumentar amb serenor i li va admetre que és el que hi ha mentre la llei no canviï. Al capdavall, Marchena va proposar al legislador impedir els partis polítcs fer d'acusació popular. Un altre detall important és que als passadissos del Suprem se sap que Marchena va tenir una nòvia catalana que li feia escoltar Llach. 

 

 

Arderiu, afortunada

 

 

Un interrogatori durant la setmana passada va fer despertar a Marchena. El president del Tribunal va tallar el guió de les preguntes. Tot i la grollera intervenció, Marchena li va deixar entendre que la preocupació de la lletrada sobre un aspecte del 20S no era rellevant pel Tribunal. Arderiu va entendre el missatge.

 

 

 

 

Vox, diputats

 

 
Vox

 Els  lletrats de Vox van estrenar setmana i acta de diputats. Però això no ha millorat la seva condició professional d'advocats. Una altra setmana en què Marchena agraïa al cel, sense rubor, quan deien que no tenien preguntes. Els interrogatoris han quedat desplaçats i fins i tot, en aquells que havien demanat ells mateixos. Poc precisos i destralers, cada dia creix més l'escàndol de la seva presència en la sala de plens del Suprem.  

 

 

Votants, desacomplexats 

 

 

Els testimonis que han passat per l'estrada, gent que va participar d'una forma o altra en les votacions, representaven l'eclectisme d'aquella jornada. El comú denominador ha estat el desacomplexament en acceptar que estaven allà per impedir l'acció policial i per criticar sense embuts la brutalitat de l'acció policial. Els alcaldes de Sant Julià de Ramis o Fonollosa, la Pilar de Sabadell o els germans de La Ràpita així com les Jordines s'han endut la palma. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Comentaris