El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’International Trial Watch portarà a l’ONU el judici al Procés
  • CA

 

El judici al Procés i al referèndum de l’1 d’octubre que se celebra al Tribunal Suprem es portarà a l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Així ho ha assegurat aquest dilluns l’International Trial Watch en una roda de premsa per valorar les primeres setmanes de judici. Els observadors internacionals, han explicat, han carregat durament contra la “falta d’imparcialitat” del president de la Sala, Manuel Marchena, i contra l’evidència que es tracta d’un “judici polític”. L’International Trial Watch eleborarà un total de tres informes i un d’ells es presentarà a l’Examen Periòdic de les Nacions Unides, una prova de qualitat de drets humans dels estats embre. L’espanyol s’hi ha de sotmetre el gener del 2020.

 

L’advocada Laia Serra ha fet un resum de les irregularitats en el procés judicial que han detectat de moment: que el judici se centra en sí mateix en l’exercici de drets fonamentals, que “s’està introduint nou material provatori al qual no totes les parts tenen accés, que el tribunal improvisa en la manera de conduir el procés, que hi ha “alteracions en l’ordre que no segueixen cap criteri lògic concret”, que alguns testimonis no poden ser contrastats amb alguns documents o vídeos, entre d’altres i que els interrogatoris tenen interferències per part del tribunal.

 

Sobre aquest darrer aspecte, eI director de l’Observatori dels Sistema Penal i els Drets Humans, Iñaki Rivera, ha posat com exemple el cas de la declaració de Josep Lluís Trapero. El fiscal volia fer-li unes preguntes que eren impertinents al major, i va acabar sent el president de la sala qui les va formular. Això es considera que és una “falta d’imparcialitat objectiva del tribunal“.

 

En aquest sentit, també lamenten que Marchena hagi avisat algun testimoni que pot incórrer en un delicte de fals testimoni quan no responia algunes preguntes per falta de memòria, i que en canvi no ho hagi fet amb altres testimonis. És per això que ha apuntat que hi ha una “diferència de tracte entre l’acusació i la defensa”.

 

 

Els observadors demanen entrevistar-se amb Marchena

 

Per altra banda, l’advocada Anaïs Franquesa ha explicat que els observadors internacionals han demanat més d’una vegada entrevistar-se tant amb el president de la Sala, Manuel Marchena, com amb la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. El motiu d’aquesta trobada seria comentar aspectes del judici, conèixer el punt de vista i les opincions que tenen de les coses que han anat succeïnt, etc. Franquesa també ha dit que els observadors internacionals volen traslladar-li a Marchena la importància que tindria que tinguessin uns seients reservats.

 

 

La perillositat d’emetre el judici perla televisió

 

També s’ha donat importància al fet que l’emissió del judici per televisió té aspectes positius i negatius. D’entre els negatius es troba un de molt important: els testimonis el poden veure. I això implica que molts assisteixen a la sala havent vist i escoltat els anteriors testimonis. “Es contaminen i hi això es tradueix en una falta d’espontaneïtat”, ha afirmat Rivera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa