L'excap de la Brimo carrega contra Sànchez el 20S: "Va ser altiu, prepotent i complicat"

L'actual intendent dels Mossos i sots cap d'informació i cap de la Brimo durant la tardor de 2017, Carles Hernàndez, amb TIP 5422, ha carregat aquest matí contra l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez. El cap de les unitats antiavalots ha assegurat que durant les concentracions del 20 de setembre a Economia, en el primer contacte amb Sànchez, aquest va tenir una "actitut altiva, prepotent i complicada". Ha explicat que va fer una trucada davant d'ell a un suposat responsable polític. "Per mi com si vol parlar amb el Papa de Roma jo faré cas al meu superior, no a vostè", ha detallat l'intendent. Així mateix ha rememorat que va acusar al Major de Josep Lluís Trapero "d'haver-se begut l'enteniment" per haver enviat la Brimo.  Després, Hernàndez ha explicat que la seva actitud va canviar i que es va mostrar més negociador. "Quan vam tornar a parlar tenia una actitud conciliadora i col·laboradora. Tant és així que li vaig demanar el seu mòbil i després li vaig demanar ajuda", ha constatat. En canvi, ha dit que Jordi Cuixart va ser molt "col·laboratiu durant tot moment".

 

El cap dels antiavalots ha narrat que el 20S tenia festa per un compromís familiar i que no es va incorporar fins a les cinc de la tarda en veure el caire que agafaven els fets. "Em vaig passar el dinar familiar al telèfon", ha comentat. Primer es va passar per la seu de la CUP, aleshores, assetjada per les Unitats d'Intervenció Policial del Cos Nacional de Policia. Va arribar a la seu de la conselleria a dos quarts de set. Seguint el protocol, el seu cap li va ordenar treure la comitiva judicial a través d'una càpsula de seguretat. Ara bé, ha lamentat que les ordres eren "molt confuses". "Primer era treure de la seu la lletrada i cinc guàrdies civils de paisà, després 10, després 15 i després fins i tot, un gos", ha retret sorprès. 

 

Va portar a terme una primera aproximació per comprovar l'estat de la situació, sense casc i sense tapar el rostre, i va poder anar pujant des de Gran via, sense gaires problemes. Però en arribar just davant la seu ja va veure que la situació era complicada i mostres "d'hostilitat cap a la policia". Un company del comandament va rebre un cop d'ampolla i van decidir fer-se enrere per recalcular l'estratègia. "Vaig tenir diferències amb el comissari que em donava les ordres, perquè jo veia que era impossible complir-les. Em va dir que tirés endavant", ha confessat. 

 

"Quan vam arribar a l'altura del Teatre Coliseum, vam quedar bloquejats", ha ressaltat. "Era impossible fer servir les defenses, tot i que hi havia motius per fer-les servir però volíem evitar un efecte allau, que haura produït pitjors efectes que els que s'havien d'evitar", ha destacat. "La decisió de no fer servir la força va ser meva per evitar una allau,  vaig considerar que no era ni oportú, ni congruent, ni proporcional fer-la servir", ha remarcat.

 

 

Després d’una primera topada amb Sànchez, i decidir deixar de parlar-hi, després va tornar a contactar amb ell i es van canviar els mòbils.  De fet, ha explicat que els concentrats havien confós dos mossos de mediació amb dos guàrdies civils i va trucar a Sànchez per demanar-li ajuda. L’aleshores president de l’ANC va oferir-li netejar-li el carrer per tal que pogués sortir de l’edifici sense problemes. Però no va ser així. En qualsevol cas, ha insistit que Sànchez "en cap cas va alenar a la gent a que es posés contra els Mossos”.

 

Cap a les dotze de la nit, després que Sànchez i Cuixart desconvoquen -quan va marxar molta gent-. "Sànchez es va venir a acomiadar i li vaig agrair l'ajuda després en la segona part de la seva relació". Un cop havia marxat molta gent els que quedaven seien a terra i que alguns bevien cervesa. "Hi havia moltes llaunes", ha detalalt. En aquest punt, i amb la manifestació ja desconvocada, es va prioritzar arribar als cotxes de la Guàrdia Civil, perquè hi havia armes, els estaven saquejant i suposava un perill: "Vaig ordenar l'ús de la força". Segons ha dit van trigar gairebé dues hores a netejar la zona perquè molta gent no va col·laborar i els van haver de treure un a un.

 

Ha justificat no haver actuat abans perquè era impossible treure la gent d'allà.  "No em vaig plantejar demanar ajuda a altres cossos perquè allà, ni que hi hagués intervingut el setè de cavalleria", ha subratllat. A més, va desplegar unitats i van estar aguantant la pressió durant una hora i quart, per després desfer el desplegament perquè no s'havia fet el clonatge dels ordinadors. 

 

 

 

Comentaris