El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’alcalde de Sant Julià de Ramis acusa la Guàrdia Civil de no deixar passar l’ambulància
  • CA

 

 

El darrer testimoni del matí al judici del procés ha estat l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió. Ha narrat en primera persona, amb solvència i determinació, l’actuació de la Guàrdia Civil al pavelló municipal on havia de votar el president Carles Puigdemont. La primera del dia emesa en directe per les televisions. Com ha assegurat Puigtió, la Guàrdia Civil va arribar a les 9 i tres minuts, abans d’obrir. “No vam poder continuar la votació perquè ni tan sols vam poder obrir”, li ha etzibat a l’advocada  de l’Estat Elena Sáenz. L’alcalde ha titllat “d’exèrcit” la Guàrdia Civil i els ha acusat de no deixar passar l’ambulància per atendre els ferits. A més, ha fet emprenyar Manuel Marchena per les seves aportacions a l’acció policial.

 

L’alcalde ha assegurat al tribunal que  ho va veure tot. “Hi ha havia d’estar perquè com alcalde l’havia de rebre”. “La gent l’esperava nerviosa, es volia fer fotografies amb el president Puigdemont, i van cridar ‘ja ve, ja ve’ i no era ell, era l’exèrcti de la Guàrdia Civil”, ha descrit.    “Van començar a pegar, agredint a la gent. deixant-la inconscient i no van deixar entrar l’ambulància”, afegeix. Segons ha relatat, els sanitaris van haver d’entrar a peu per atendre els ferits. 

 

Segons ha detallat, els policies donaven “cops baixos” perquè “hi havia moltes teles”. A mida que avançava, la declaració ha estat tallada bruscament per Manuel Marchena, que ha interpretat que feia valoracions que no s’ajustaven a la descripció dels fets. El tall ha estat tan brusc que fins i tot Andreu Van den Eynde, ha perdut el fil de l’interrogatori. 

 

El batlle ha assegurat que, quan van arribar, els agents “van veure” que una de les portes d’emergència estava oberta per facilitar la tasca dels mitjans de comunicació, però que no van accedir per allí, sinó que “van anar directament a buscar als veïns”. “Van arribar més de 20 furgonetes, som un poble de 3.000 habitants, potser van venir 200 guàrdies civils”, ha dit, “en un poble que hi havia més guàrdies civils que veïns a l’hora de votar”. També ha dit que la Benemèrita també hi va enviar un helicòpter que “va pujar i baixar moltes vegades”, situant-se a una “baixa alçada”.

  

  

A preguntes de la fiscalia, l’alcalde ha dit que coneixia les resolucions del TC i el TSJC, però que ell va voler garantir que els seus veïns poguessin votar perquè no ho veu “il·legal”. També ha dit, en respostes a l’advocacia de l’Estat, que després de l’actuació de la Guàrdia Civil al seu municipi en va visitar altres perquè “els pobles van agafar por”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa