El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Gené reclama al Tribunal que menystingui Vox i desvincula Borràs del referèndum
  • CA

L’informe de la defensa de Meritxell Borràs ha conduït la sessió del matí fins al recès de migdia. La lletrada Judit Gené ha elaborat un informe precís, directe, plàstic i clar per alliberar la seva representada de qualsevol responsabilitat en el referèndum així com del seu departament. De fet, ha recordat que no pot haver malversat perquè no va tenir cap participació objectiva en l’organització perquè la competència era d’Exteriors i de Vicepresidència i no pas de la seva conselleria, Governació. Gené ha carregat els neulers en l’acusació popular de Vox tot demanant al Tribunal que no tingui present el seu escrit de conclusions definitives. 

“L’acusació popular ha exercitat de manera abusiva i arbitrària l’acció penal “, ha denunciat Gené sobre l’organització criminal de la qual acusa Vox. “Per fets idèntics s’ha deixat fora l’exconseller Santi Vila, això només s’explica que són motius polítics i ideològics”, ha exclamat. “Aquest no és el paper que ha de tenir una acusació popular. Has d’estar al servei de la legalitat i del servei lleial i legítim de l’acusació. No es pot venir aquí a fer discriminacions ideològiques sense que es justifiquin”, ha afegit. Un argument clamorós per tal de demanar al Tribunal que presideix Marchena que no es tinguin en compte per dictar sentència les conclusions definitives de Vox. Ha demanat la lliure absolució. 

La curiosa malversació posmoderna

Gené ha estat especialment irònica amb les acusacions -fiscalia i advocacia de l’Estat- per al seva creativitat delictiva amb la “malversació postmoderna”, “sustentada” per la “rebel·lió postmoderna” que s’han tret de la butxaca. De fet, la crítica ja ha vingut precedida d’una qüestió prèvia amb què ha renyat el ministeri fiscal pel seu caire en aquest judici. “La seva feina és garantir la legalitat i només han mirat allò que pot perjudicar i no beneficiar”, ha retret. Ho han fet amb un “zel i un biaix acusatori que no correspon a la seva funció”.

 

L’advocada ha jugat amb traça que  la rebel·lió “sense alçats ni alçament públic i violent” es completa amb una malversació “sense perjudici econòmic, sense importar la data i sense importar el departament”. En el seu informe final, la lletrada ha dit que la seva clienta va actuar sempre convençuda que actuava legalment, i ha recordat que va tornar de Bèlgica en un festiu per declarar a l’Audiència Nacional i sempre ha respost a totes les preguntes. “Quan les conferències parlen de coses que no els agraden, són malversació, quan la policia depèn de la Generalitat, és un cos al servei de la rebel·lió, quan la televisió depèn de la Generalitat, és acusada de desobediència, quan els visitants internacionals tenen opinions que no agraden a fiscalia, el viatge i estada és susceptible de malversació”, ha criticat. 

 

Sense notícies de la prova

Gené s’ha centrat sobretot en el delicte de malversació, afectés o no la seva clienta. De fet, ha enviat les competències a Vicepresidència i Exteriors, tot i que també ha negat que aquests departaments ho fessin.  Sobre el CTTI ha dit que no va fer res per a Governació i que el ‘call-center’ estava en obres a l’octubre i el primer cop que es va fer servir va ser per les eleccions del 21-D. També ha assegurat que Governació no va cedir cap local pel referèndum, i que cap campanya publicitària ni cartellera del referèndum va ser impulsada per aquest departament, recordant, a més, que Borràs no tenia competències electorals des del juliol del 2017.

 

“La senyora Borràs té la certesa i la seguretat que ni ella ni cap dels treballadors de Governació no van fer res relacionat amb el referèndum”, manté Gené. “No es poden sostenir acusacions gratuïtes, sense cap rigor, quan es demanen 17 anys de presó contra tot un govern”, ha reblat. 

 

Ha recordat igualment que Unipost no tenia cap contracte marc amb Governació i que aquesta conselleria no tenia cap de les cinc factures proforma que va emetre l’empresa de correus a la Generalitat. De fet, ha dit que el contracte investigat el juny del 2017 per homologar empreses que fabriquessin material electoral no tenia res a veure amb Unipost. A més, ha afegit que els comptes de TV-3 depenen de la Generalitat i, per tant, el perjudici econòmic dels anuncis de l’1-O no serien tals.

L’advocada ha explicat que durant la instrucció i el judici al Suprem no s’ha trobat cap despesa de Governació vinculada al referèndum, i això ha estat avalat pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, la directora de serveis del departament i altres alts funcionaris que supervisaven i van revisar a posteriori els contractes i despeses.

Dels acords i decrets del Govern del 6 de setembre, signats per tots els consellers, Gené ha dit que això no pot “obviar” les competències de cada departament ni fer que tots els consellers “responguin en bloc de la malversació”. “Va ser un acord polític que es va quedar en el pla polític i declaratiu, no va tenir cap efecte pràctic, parla en futur i a partir d’aquesta data no hi va haver cap despesa, ho han dit tots els testimonis”, ha dit Gené.
 

El Diplocat

Gené ha dedicat bona part del seu discurs a rebutjar la suposada malversació del Diplocat, consorci públic-privat, que durant la tardor del 2017 va fer el mateix que en anys anteriors, com va ser convidar experts internacionals o encarregar estudis i conferències sobre autogovern. “Podem considerar que és diners malgastat, però igual el 2017 que el 2016”, ha relatat, recordant també que el Diplocat va pagar factures el gener del 2018, quan ja estava sota el control de l’article 155. Sobre els suposats observadors internacionals el dia del referèndum, Gené ha recordat que cap testimoni ha dit durant el judici que en veiés cap als col·legis electorals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa