El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“Forn només feia retòrica política”, assegura un comandament dels Mossos
  • CA

El portaveu del Sindicat de Comandaments dels Mossos d’Esquadra, l’intendent Josep Guillot, ha estat el primer testimoni d’aquest matí al judici del procés. Sol·licitat per la defensa de Quim Forn, l’aleshores encarregat de la divisió de mobilitat ha assegurat que l’aleshores conseller d’Interior “només feia retòrica política” quan feia declaracions en favor del referèndum i la implicació dels Mossos. En aquest sentit, ha tret ferro a les declaracions de Forn en què va afirmar que els Mossos farien per garantir la votació del referèndum. Guillot ha insistit que en la reunió del Consell de la Policia de 14 de setembre, Forn va diferenciar entre l’acció política i les tasques del cos com a policia judicial. 

Ús de la força

També s’ha referit a la reunió que va mantenir la prefectura del cos amb tots els comandaments dels Mossos el dia 29 de setembre per exposar les pautes d’actuació. S’ha referit a les declaracions que va fer Trapero sobre l’ús de la força i ha reivindicat “un estil propi dels Mossos” que prioritza “el diàleg i la mediació” a “l’ús de la força”. A més, ha dit que no era un posicionament per a l’1-O sinó una manera de fer del cos i que Trapero només va “redundar” en principis que sempre regeixen l’actuació del cos en els grans operatius.

En aquesta reunió, Trapero va exposar que es tractava d’un operatiu conjunt amb CNP i Guàrdia Civil i va explicar com es donaria compliment a la interlocutòria del TSJC. Va demanar “compromís i màxim esforç” a tots i va dir que “no era moment per a queixes”, ja que els mossos acabaven de reaccionar als atemptats del 17 d’agost a la Rambla.

En la reunió es va referir a l’objectiu principal “d’assegurar la seguretat ciutadana” i ha explicat que va diferenciar entre com actuar si hi havia resistència passiva o activa. “Va dir que la força havia d’usar-se en última instància, primer calia esgotar el diàleg i la mediació”, ha explicat.

En cas de resistència passiva, Trapero els va explicar que calia “acompanyar” la gent a fora del recinte de votació si impedien l’actuació dels Mossos. I en cas d’agressió a tercers o a la policia (resistència activa) sí que va avalar l’ús de la força però “no de manera indiscriminada” sinó “quirúrgica” i només sobre les persones que actuessin violentament.

També ha explicat que van reforçar la seguretat a infraestructures com l’aeroport o la xarxa ferroviària, que es van llogar vehicles i se’n van fer servir d’altres departaments i que es van suprimir permisos per tal de tenir disponibles el màxim d’efectius per a l’1-O.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa