Els presos electes passen la pilota a Marchena sobre el suplicatori

Els advocats demanen la llibertat per tal que puguin assolir els seus càrrecs amb plenes garanties

La representació lletrada dels diputats i senador electes Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Raül Romeva ha registrat aquest matí la petició de llibertat. L'objectiu dels presos polítics escollits a les passades eleccions del 28-A és poder "assolir els seus càrrecs en plenes garanties". Segons l'escrit registrat de Sànchez, Turull i Rull, diputats electes de JxCAT, en base els articles 751 i 753 s'ha de decretar la seva llibertat i la petició del suplicatori al congrés i suspendre la vista. Per la seva banda, Junqueras i Romeva, per ERC, reclamen al Tribunal Suprem que prengui les mesures que corresponguin per protegir els drets polítics els acusats.És la segona vegada que sol·liciten la llibertat un cop iniciat el judici. La primera va ser quan es van presentar a les eleccions del 28-A.

 

"Si el Tribunal Suprem no vol demanar al Congrés una autorització que la llei preveu com obligatòria, tindrem un problema que novament en aquest procediment es farà una excepció i resultarà que els parlamentaris espanyols no tenen la protecció i la immunitat reconeguda a la pròpia Constitució espanyola", ha detallat Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras i Romeva.

 

 

"No sol·licitem la suspensió del judici, això que quedi clar, nosaltres posem en coneixement del Tribunal que ja són càrrecs electes i demanem que remeti el corresponent el suplicatori al Congrés de Diputats, l'article 753 diu el que diu, nosaltres no li hem de recordar al Tribunal", ha argüit l'advocat de Sànchez, Turull i Rull, Jordi Pina. "El suplicatori no es resolt en un dia i l'article 753 és molt clar en això", ha al·legat, perquè "qui té la potestat que un diputat o un senador ha de ser processat són les Corts, seria absurd que continués fins que no decidissin sobre el suplicatori". D'aquesta manera no només demanen la llibertat per tal que el dia 21 puguin prendre lloc de l'escó i prometre el càrrec, la sessió constitutiva,  sinó també per exercir les funcions del càrrec​. 

 

 

 

Comentaris