Els mails de Ferran López a De los Cobos que desmunten el relat de la fiscalia

El comissari constata les converses amb el coordinador estatal contra l’1-O sobre la possibilitat d’aldarulls i sobre la disposició de la BRIMO

Aquest dimarts el ministeri fiscal ha presentat el seu informe final sobre el judici del procés. Els únics canvis perpetrats per l’equip que dirigeix el fiscal de sala Javier Zaragoza ha estat endurir la posició contra els presos polítics. Com si el judici no s’hagués celebrat, en sintonia amb les conclusions definitives registrades un cop acabada la fase de prova del plet. L’informe incideix en el paper dels Mossos i d’Interior. De fet, titlla el dispositiu de la policia catalana “d’ineficaç”, acusa els comandaments de destinar a “otros menesteres les unitats d’ordre públics” i, de retruc, els culpa de l’ús de la força del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil contra la “contumaç resistència” dels votants.

lopez1

lopez1

Ara bé, aquest relat acusatori contrasta, o més aviat topa, amb la ingent prova documental que consta no només en el sumari del procés sinó en el cartipàs de la causa contra la cúpula d’Interior que jutjarà l’Audiència Nacional. Com a prova, els correus electrònics que el Primer d’Octubre es van intercanviar el comissari Ferran Lòpez, número dos del cos amb el Major Josep Lluís Trapero al capdavant, i el coordinador de l’operatiu policial contra el referèndum el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos.

 

En aquests mails, als que ha tingut accès el Món, es constata que en les reunions policials de coordinació prèvies del Primer d’Octubre, els comandaments policials advertit dels aldarulls que es podien registrar. Concretament, del sumari destaquen quatre mails que evidencien que les policies espanyoles van actuar a la seva i que responien únicament al seu pla. En primer terme, dos mails enviats a primera hora del matí de la jornada del referèndum amb el llistat de col·legis on els Mossos requerien suport de les policies espanyoles. De fet, el segon mail és de les 9 i 11 minuts amb un “Ahora sí, Diego”, en què li adjunta la llista que no havia incorporat en el primer mail. No hi ha resposta que consti dins el sumari.

lopezdos

El comunicat de Lopez a De los Cobos sobre la Brimo l'1-O Quico Sallés

 

“Ajuda com s’havia acordat” i “Preocupació”

Els dos mails responien a l’operatiu que s’havia establert conjuntament de les tres policies actuants. És a dir, els Mossos requeririen suport d’ordre públic en els centres de votació que estimessin oportuns. A més d’un seguiment de la jornada en quatre reunions programades que de los Cobos es va passar pel folre sense ni arribar a celebrar la prevista a les 10 del matí a la delegació del govern espanyol a Catalunya. En aquesta línia, al sumari hi consta un tercer mail més punyent que López remet a De los Cobos, de les 14:44 del mateix dia. En aquest correu, el comissari carrega contra “la idea” que l’Estat estava transmetent sobre l’actuació de la policia catalana i mostra la seva “preocupació” pels incidents.

 

En el missatge, el comissari López adjunta un llitst ade 185 centres de votació que els Mossos han tancat fins al migdia. Un cop fets els números, el comandament dels Mossos comença els retrets. “En relació a la idea que s’està traslladant als mitjans de comunicació sobre l’ajuda que us hem sol·licitat a les 9 i 11 d’aquest matí”- detalla López- “vull insistir en què com havíem acordat, aquesta estava formulada en els termes marcats en totes les reuinos realitzades, en el sentit de fer-vos arribar tots els centres de votació en el que no fos prou la nostra primera intervenció”.

 

“En cap cas aquesta petició estava referida a la forma de portar a terme aquesta actuació”, aclareix el comissari. “De la mateixa manera que aquesta ajuda es limitava a aquells centres prèviament identificats per nosaltres -els mossos- per evitar disfuncions i actuacions no comunicades i al marge de la coordinació”, rebla el comissari.

 

López s’acomiada en el mail amb un missatge contundent sobre l’actuació de les forces policials espanyoles. “Aprofito per reiterar-tes la nostra preocupació per la gravetat dels incidents que s’estan produïnt”, subratlla el comissari. I en aquest punt emfatitza que n’han parlat en les reuniones de coordinació celebrades en els darrers dies. És a dir, que De los Cobos sabia perfectament que hi hauria aldarulls. “Incidents que, per altra banda, en reunions de coordinació anteriors ja havíem posat sobre la taula”, clou el comissari Lòpez.

On era la Brimo? On va ordenar De los Cobos

“Los otros menesteres” que la Fiscalia assegura que la prefectura dels Mossos va enviar la Brigada Mòbil no són res més que als llocs on va remetre el mateix De los Cobos. Així, a més de la disposició de les unitats d’ordre públic com pertoca al nivell 4 antiterrorista, al sumari hi consta un correu de les cinc de la tarda on López comunica com es belluga la BRIMO a petició de Los Cobos, una unitat que estava al 70% de la seva capacitat, tot pensant que hi havia un dia 31 de setembre i un 2 d'octubre.

En aquest mail, Lòpez comunica que disposarà la Brimo a la delegació del govern espanyol al carrer Mallorca, a la prefectura del CNP a la Via Laietana, a la comissaria del mateix cos a La Verneda i la Comandància de la Guàrdia Civil a Travessera de Gràcia. Lòpez acompanya el llistat amb un aclariment: "En cas que tingueu una altra petició, o volgueu variar alguna de les que us proposem, et pregaria que m'ho fessis saber", s'acomiada. 

 

 

 

 

Comentaris (10)
Sallés no es darwinista Fa 5 mesos
Este tipo de noticias, muy frecuente en los medios secesionistas, son como cuando los integristas cristianos anti-darwinistas insisten en que la existencia del ojo humano desmonta toda la teoría de la evolución. Ridículo, ¿no?.
A l'aguait Fa 5 mesos
Com saps tantes coses @JORDI ? que ets parent del de Los Codos? o ets de la plantilla de paisà dels uniformes verd o blau ? "Muy enterao" tu eh?
joansjosepsiases Fa 5 mesos
"Absolt d'un delicte de tortures", falangista, i mentider professional....
JORDI Fa 5 mesos
Desmontan el relato para engañar a la fiscalía....pero TODOS mis amiguitos saben la verdad no? por que si no.......ufff
Tòtila Fa 5 mesos
L'únic que pot desmuntar el tribunal inquisitorial castellanot és la justícia internacional, aquesta sí, justícia !!!! no pallassada, com la dels Ñordos. Els inquisidors són uns pertorbats, fanàtics i malalts i no se'n pot esperar res d'algú que està sonat.
jo Fa 5 mesos
Un gos rabiós es un gos rabiós vagi de verd o vagi de blau. Els gosos de l'amo.
Typical secesionist titular Fa 5 mesos
Esto no puede desmontar tropecientos mil folios de sumario y cuatro meses de juicio. Titular sólo apto para adoctrinados creyentes.
2019 Fa 5 mesos
Des de primer moment tot era un muntatge, la policia nacional i els guardies civils anaven per lliured, haven d'escarmentat els ciutadans per que votar sense consentiment de papaito "estado" on s'ha vist!. No volen gent amb pensament lliure, volen xais i si pots ser porucs. Volen uns.ciutadans manipulables, consumistes, que es creguin totes les mentides tant d'un cantó com d'altre.
Guillem Fa 5 mesos
Perdona Quico, pero aquesta interpretacio que fas, no tothom la veiem igual. Sembla molt mes una falsa justificacio de Ferran Lopez. En una jornada com el 1-0 no veig que sigui dia d’enviar mails, sino trucades de telefon continues oferint ajut a les policies del Estat, La cupula dels Mossos, no va mostrar cap insistencia en en parar el 1-0
joansjosepsiases Fa 5 mesos
Doncs els fets et desmenteixen, les paraules se les emporta el vent...
Un dragó Fa 5 mesos
Quico ja t'has disculpat amb l'ex-cap de la BRIMO per totes les mentides que vas dir després del 6 de desembre? Saps que el jutge de Girona ha fotut un zasca històric al Salellas per denúncia falsa?