El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El ridícul del CNI amb les urnes arriba al Suprem
  • CA

 

 

Una de les grans victòries del sobiranisme el Primer d’Octubre fou l’aparició de les urnes als col·legis electorals. Una errada clamorosa dels serveis d’intel·ligència de l’Estat. De fet, una espina que encara tenen clavada. A Madrid, expliquen que fonts de l’Alta Seguretat de l’Estat van arribar a assegurar a la Moncloa que “tranquils que el Centre Nacional d’Intel·ligència, el CNI, diu que no hi havia urnes” Però ve t’ho aquí que van aparèixer, i de retruc, han aparegut aquest matí a la vista oral del judici del procés al Tribunal Suprem, en el benentès que el CNI era el responsable de trobar-les i confiscar-les.

 

Concretament, ha estat en la testifical de l’exvicepresidenta del govern de Mariano Rajoy, Soraya Saenz de Santamaría, aleshores responsable política del Centre Nacional d’Intel·ligència i també de la coordinació de l’actuació de l’Estat contra el procés. El primer en brandar el ridícul del CNI ha estat el lletrat de l’exconseller d’Interior, Joaquim Forn, Xavier Melero, qui li ha comparat, amb ironia, la “deslleialtat” dels Mossos amb la “deslleialtat dels membres del CNI”. “La van advertir de la presèncai d’urnes a Catalunya abans de l’1-O?”, li ha etzibat Melero. L’exvicepresidenta s’ha parapetat remarcant que el cas estava sota instrucció de la justícia a Catalunya. Melero ha reblat el clau: “Va titllar de deslleials els agents del CNI que no van trobar les urnes que van aparèixer per art de màgia als col·legis electorals?”. 

 

Ha recollit la idea de Melero, l’advocat coordinador de les defenses de JxCAT, Francesc Homs, que li ha preguntat a l’exvicepresidenta.  “Com podria explicar a la sala que, amb tota la intel·ligència de l’Estat espanyol, no es trobés ni una sola urna?”, li ha preguntat. “Complint decisions judicials, diferents forces de seguretat porten a terme registres en els quals, com és ben conegut, es va requisar material electoral, en determinades actuacions es va tenir resultat i en altres no”, ha contestat apurada Sáenz de Santamaría. “No serà que estaven en mà de centenars de ciutadans anònims? “, li ha replicat Homs pre retreure-li que el CNI buscava en membres del Govern i no en la societat civil la logística del referèndum. El president del Tribunal, Manuel Marchena, ha hagut de tallar l’interrogatori perquè es derbordava la pregunta amb opinió. 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa