El Govern va idear un “fons de cohesió” amb l’Estat espanyol en cas d’independència

La documental del sumari del judici del procés conté un document amb una “proposta estrella de solidaritat” per guanyar adeptes al referèndum

proposta 1

La proposta que conté el sumari Quico Sallés

Catalunya fent de banc de l’Estat espanyol. Aquesta és la idea que el Govern de Carles Puigdemont, a través del departament d’Economia, va plantejar negre sobre blanc en el projecte “Pressupostos i Economia del nou Estat”. El document consta en el sumari de la vista del procés, en la seva part documental, que podrà ser analitzada en els propers dies de judici. Concretament, el gabinet d’Economia va articular la proposta de “Fons de cohesió temporal amb l’Estat” que “neutralitzaria” el missatge de la “Catalunya insolidària” i que la “independència no aniria contra la població de l’Estat espanyol”. La idea també elaborar arguments per afavorir més el referèndum que no pas una independència unilateral.

Segons el document, al que ha tingut accès El Món, la idea es va comunicar a l’aleshores secretari general d’Economia, Pere Aragonès, el 14 de desembre de l’any 2016, a través d’un correu intern de tot el gabinet escrit i signat per Natàlia Mas Guix, aleshores directora d’Anàlisi Econòmica del departament. L’informe se centra en un viatge a Londres en què van participar el mateix Aragonès i el mateix conseller d’Exteriors, Raül Romeva, i on es va sospesar “produir un informe sobre els pressupostos i l’economia del nou estat” que serviria tant a “nivell intern” com per assolir confiança de cara a “inversors exteriors”.

En aquest escrit s’identifica “l’estructura” que hauria de tenir aquest informe, com el “pressupost del nou Estat” o el “pla de Tresoreria” així com el “rating del nou Estat”. Però, el que la mateixa Mas ressalta com a proposta “estrella del document” és la “proposta de fons de cohesió amb l’Estat”.

 

És una idea del delegat del govern al Regne Unit -aleshores Sergi Marcén-: la manera de neutralitzar el missatge de què Catalunya és insolidària territorialment (que es dona tant dins l’Estat, com a la UE i a nivell internacional) seria mitjançant una proposta numèrica de fons de cohesió o solidaritat amb l’estat de X milions d’euros a un termini d’X anys (10 potser)?”, explica Mas.

El gabinet d’Aragonès, considera que aquesta proposta, a més donaria, “dos missatges potents a nivell intern”. En primer terme, “faria entendre que és Catalunya qui genera recursos sobrants i que podria destinar a minimitzar l’impacte negatiu per l’Estat”. En segon lloc, que “la independència no suposaria anar en contra de la població de l’estat espanyol, sinó que es fa en positiu per construir un país millor però desitjant-los tot el millor, ja que tenim moltíssims vincles que ens uneixen”. I conclou: “Això podria millorar molt el suport pel referèndum”.

Fins i tot, proposa que facin la proposta definitiva la Direcció General de Pressupostos. El plantejament és acollit amb il·lusió per l’staff d’Economia. Fins i tot, el mateix Aragonès que mitja hora després de rebre l’informe respon titllant el projecte de “prou important” i aconsella “tractar-ho” a la “propera reunió de la Secretaria”. “Amb els cinc cèntims que us n’ha fet la Natàlia podrem estar en condicions de prendre les decisions que calguin”, assegura Aragonès al seu equip. Tampoc no amagava la seva il·lusió per la idea el llavors, Sub-director General de Recursos Econòmics i Contractació, Josep Maria Palau, que responia a l’equip amb un “Molt bé la nova proposta de Fons de Cohesió temporal amb l’Estat”.Amb això i la resta d’apartats podem tenir un relat complert i coherent”, reblava. Una prova més que hi havia més intenció per argüir la legitimitat d'un referèndum que no pas portar a terme una rebel·lió.

 

Comentaris (6)
encara no heu apres? fem el que fem serem sempre els insolidaris i els dolents dee la pelicula i els babaus,"cornuts i pagant el beure" Fa 3 mesos
judar i donar diners "voluntariament"al gover espanyol Que us heu begut l'enteniment? despres de mes de 300 anys expoliant-nos fent -nos la punyeta, posant pals ales rodes en tot, insultant-nos i tractarnos de INSOLIDARIOS, us heu cregut per un moment que ens ho agrairien? MAI A LA VIDA¡¡ mnosaltres a la nostra i prou,com fa tothom i "qui vulgui peix, que es mulli el cul"
Teresa Fa 3 mesos
Algun cop he escrit que es podria pactar durant uns anys donar el primer any el 60& de dèficit fiscal, el segon any el 50% del que quedés i així durant uns anys; qui diu el 50, diu el 60... a Espanya, així veuríem quin és el dèficit fiscal i veurien que som solidaris i salvaríem l'Espanya dels que en el moment de la independència governessin.
Tomppa Fa 3 mesos
:D PSC/podem no volen la independència perque ODIEN els catalans, això de solidaritat diuen perque dir a veu alta que pensen quedarien com feixistes ultra nacionalistes que son ... cal confrontar-los a cara.
JordiP Fa 3 mesos
Bestial. M'imagino un Pressupost General de la República de Catalunya detallant Ingressos i Despeses i separant un % del superàvit a "Ajuda a Espanya". Òndia, quin goig!
Força Fa 3 mesos
Si és que tot i així s'ha fet molta feina. La bèstia és acorralada. Si ens coordinem, ho tenim.
airausu Fa 3 mesos
E(RC) com sempre fent amics Ñols abaixant-se els pantalons abans del que toca. Amb aquests no arribarem enlloc. Això li van comentar a en MHP Puigdemont o el van enganyar com amb les estructures d'estat?? DUI. ||*||