El fiscal Zaragoza: “Va ser un cop d’Estat”

l ministeri públic recorda que no cal violència armada ni greu per a la rebel·lió

Matí de recta final en el judici del procés. El fiscal de sala, Javier Zaragoza, qui té tota l’acusació al cap, ha encetat la fase de conclusions amb la presentació del seu informe final de l’acusació. Com ja va advertir en la darrera jornada de la vista, el ministeri fiscal no ha canviat ni un bri el seu posicionament de considerar els presos polítics d’autors d’una rebel·lió. “Va ser un cop d’Estat”, ha exclamat amb vehemència Zaragoza tot just 20 minuts després de començar la seva exposició.

 

 

"Hi va haver violència contra les persones i les coses“, ha assegurat Zaragoza per després ironitzar perquè els presos polítics elaborin el concepte  de "violència pacífica".  "Va haver-hi violència física, hi va haver violència compulsiva o intimidatòria", ha detallat."El ministeri públic ha afegit que el delicte de rebel·lió no cal que “hi hagi violència armada, militar ni greu”.

 

 "Va ser un cop d'Estat, com diria Hans Kelsen la substitució d'un sistema polític per un altre per mètodes il·legals", ha reblat. "Es van mobilitzar 6.000 policies per impedir el referèndum i això i no és normal; el rei va haver de pronunciar un discurs d'enorme calat, no és normal i, a més, es va haver d'aplicar un 155, tampoc és normal: és un acte contra l'ordre constitucional, no contra l'ordre públic i per tant, no és una sedició",  ha argüit Zaragoza.

 

També ha recordat que no serveix per a res insistir que la Declaració d’Independència no es publiqués oficialment. “Les  Declaracions d'Independència són declaracions polítiques i no cal publicar-les en cap butlletí oficial, mai a la història ha passat”, ha remarcat Zaragoza. Per arribar a aquest punt, el fiscal ha inclòs al paquet les lleis de desconnexió i la coordinació del Govern, Parlament i les “armes” de l’ANC i Òmnium.

 

Zaragoza ha apuntat especialment a Oriol Junqueras i a Quim Forn com els membres del Govern que més responsabilitat van tenir, a més del "processat rebel Carles Puigdemont". A Junqueras li imputa ser membre del "sanedrí", de ser el responsable polític dels processos electorals i que Josep Maria Jové i Lluís Salvador eren els seus llocs tinents en l'entramat polític. La titllat de "motor principal de la rebel·lió". 

 

 

Pel que fa a Forn, assegura que va preparar un pla amb els Mossos per "permetre el referèndum" i "simular" que s'acatava l'ordre del TSJC d'aturar les votacions i comissar el material.  "Era un muntatge", ha afirmat. Segons el fiscal, els Mossos es van escudar en "sis paraules" que hi havia a la resolució del TSJC on es demanava actuar "sense afectar la normal convivència" i la van "substituir" per la part dispositiva on la magistrada Mercedes de Armas demanava tancar locals i comissar material.

 

Comentaris