El fiscal Moreno: “Hi va haver violència suficient”

El ministeri públic articula tota una tesi per relacionar les protestes amb el clima violent per justificar la rebel·lió

La fiscalia, més que afinar, aquest matí ha tirat pel broc gros. Sense bellugar-se ni un mil·límetre del seu posicionament inicial, tant el fiscal Javier Zaragoza i com Jaime Moreno, han desenvolupat els seus informes finals per sostenir, encara que amb calçador, el delicte de rebel·lió. Després que Zaragoza hagi titllat el procés sobiranista de “cop d’Estat”, ha estat el torn de Moreno que ha estat l’encarregat d’intentar acreditar l’existència de violència i quina relació de causalitat va tenir amb el procés. Un element imprescindible per a la rebel·lió.

 

Per Moreno, ha quedat acreditat que “des del dia 19 i, especialment, l'1 d'octubre hi va haver violència, va ser la suficient als objectius que s'havien traçat”. “Sense violència física no hagués estat possible creuar camins necessaris en aquest full de ruta; els acusats sabien que això comportaria enfrontaments i els van admetre abans d'avortar la via unilateral i a més van cridar a la ciutadania a enfrontar-se”, ha afegit. En aquest sentit, ha recordat les reunions del president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d’Interior, Joaquim Forn, amb la prefectura dels Mossos.

 

 

 

“Tots ells eren conscients que segur que hi hauria enfrontaments”, ha remarcat. Tot i això no van desconvocar. Ans al contrari, pel ministeri públic, van esperonar a  defensar els col·legis i a enfrontar-se amb les policies espanyoles. Un relat rematat amb la testifical del Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, quan va detallar les reunions celebrades entre la prefectura i el trident del Govern el 26 i el 28 de setembre.  “Espero que l'1-O no s'hagi de lamentar una desgràcia”, ha rememorat Moreno que va dir Trapero. Una frase que el fiscal ha titllat de “lapidària”.  “Es referia a alguna cosa més que afortunadament no va passar, però d'enfrontaments és evident que n'hi va haver”, ha puntualitzat Moreno. Així mateix ha exposat en el relat la frase de resposta de Puigdemont: ‘Si hi ha violència, declararé la independència”. Amb aquests elements, pel fiscal,  “el judici d'inferència està servit”.

 

Més informació en breu

 

Comentaris