El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El comissari Pla: “No hauríem permès ordres polítiques”
  • CA

El segon testimoni d’aquest matí al judici del procés ha estat el veterà comissari dels Mossos, Sergi Pla, cap de la Regió Policial de la Catalunya Central. Una de les zones on el cos ha tingut més imputacions per passivitat o confrontació amb els cossos i forces de seguretat de l’Estat durant el Primer d’Octubre i que han acabat en no res. Pla ha deixat clar, a preguntes de l’advocacia de l’Estat, que no va rebre cap ordre política. “Mai vaig rebre cap ordre, ni el major Trapero l’hagués admès ni ens l’hagués ordenat, i mai els comissaris hauríem complert aquest tipus ordre”, ha sentenciat després de recordar que també és inspector del Cos Nacional de Policia. “Ens hi jugàvem el prestigi, la continuïtat com a cos i això passa per la neutralitat, la imparcialitat i el compliment de l’ordenament jurídic i de les ordres de tribunals i fiscals”, ha afegit.

 

 

 

Pla ha recordat al Tribunal que va requerir de 316 efectius dels serveis centrals per poder fer efectiu el control de 285 centres de votació a tota la regió. Molts agents no tenien ni uniforme o es van portar els ordinadors de casa. “Es van anul·lar permisos i vam llogar cotxes”, ha subratllat. El comissari ha ressaltat que va tancar 15 centres de votació i les unitats d’ordre públic regionals (les ARRO) van intervenir en cinc escoles. Finalment, va aixecar més de mil actes per detallar totes les intervencions.

, van treballar uns 40 agents disturbis a la regió i ha remarcat que els binomis no estaven ni “capacitats” ni “formats” ni tenien l’equipament necessari per fer tasques d’ordre públic. “L’haurien entorpit”, ha reblat.

 

Com a nota de color el comissari ha recordat a la fiscalia que va haver de destinar diverses unitats d’ARRO en un col·legi del Pont de Vilomara al llarg del dia perquè hi havia una concentració de persones “d’ultradreta” que feien “llançaments” al centre de votació. També ha rebaixat a l’anècdota el suposat artefacte incendiari a la caserna de la Guàrdia Civil d’Igualada “Vam veure a través de la tanca que era una bossa de plàstic amb un xandall militar verd”, ha explicat, “el van llençar a uns dos metres de la tanca, ni va tocar l’edifici ni va suposar un perill en cap moment”, ha assegurat. Pla ha recordat que va ser la Guàrdia Civil qui es va fer càrrec de la investigació.

 

Performance a la caserna de la Guàrdia Civil a Manresa

 

Sobre les concentracions davant la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa, que el tinent al comandament va descriure al Tribunal, Pla ha estat concís. “Vam establir un cordó que sempre va ser respectat pels manifestants”, ha dit. De fet, ha assegurat que va muntar un dispositiu típic.  “Fa 16 anys que tinc una relació cordial amb el tinent de la Guàrdia Civil de la caserna de Manresa i em va trucar per demanar una actuació d’ordre públic”, ha assenyalat. “Els concentrats van fer una ‘performance’ i no tenien actitud agressiva, vam trucar noslatres mateixos a l’Ajuntament perquè la brigada municipal retirés les urnes que van deixar les urnes”, ha comentat. “El 3-O, els manifestants van tornar a passar per davant de la caserna, en silenci i amb els braços alçats. No hi va haver cap incident”, ha defensat. Perfomance també va ser el terme utilitzat pel tinent en cap de la caserna de Manresa.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa