El barco dels piolins, “raó d’Estat”

El director del port de Barcelona explica el Suprem l’ordre directa de Diego Pérez de los Cobos

Un dels símbols de la repressió de l’Estat contra els catalans el Primer d’Octubre va ser el “vaixell dels Piolins”. Els dos bucs hotel -Movy Dada i Rhapsody- que van hostatjar les policies estatals que van intervenir durant el referèndum. Aquesta tarda s’ha aclarit al judici del procés que el seu atracament al port de Barcelona va ser una “raó d’Estat”. Tècnicament ha de ser autoritzada pel Consell de Ministres. De fet, va ser ordenada per Diego Pérez de los Cobos, el coordinador de la forces contra el referèndum, seguint el protocol per aquest tipus de vaixell. Així ho ha explicat el director del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, encarregat de permetre oficialment l’entrada i la sortida dels vaixells. El seu testimoni ha servit per desvincular l'aleshores conseller de Territori, Josep Rull, de la decisió de no permetre atracar els vaixells tal i com es va entendre d'un tuit del seu compte el mateix dia 19 de setembre.

Segons ha relatat en el seu testimoni, demanat per la defensa de Josep Rull, el 18 de setembre del 2017 a la tarda es va sol·licitar, a través d’un consignatari, l’atracament del vaixell Rhapsody, el dia 20 de setembre fins el 4 d’Octubre. La petició va ser denegada l’endemà perquè els vaixells hotel no es permeten. “La llei de Ports és molt restrictiva”, ha recordat al Tribunal. És més, Carbonell ha assegurat que en cap moment se'ls va dir que qui s'hi havia d'allotjar eren agents de les forces de seguretat. Va ser denegada pel mateix Departament d’Operacions Marítimes.

Ports de l’Estat es va posar en contacte amb el president del port i els va comunicar la incidència. Es va reunir d’urgència la direcció, i en conversa telefònica, van comunicar al Port de Barcelona que seria per allotjar policies. “Primer vam estudiar calats, eslora i les qüestions tècniques”, ha detallat per afegir que després van avisar que havien de tenir l’autorització de “buc d’Estat”. Un tipus de permís que es fa a través de la comandància militar i amb mesos d’antelació.

“Es va comunicar a Ports de l'Estat que necessitàvem la confirmació que no era un vaixell hotel, sinó que era un vaixell de l'Estat”, ha ressaltat el president del Port de Barcelona.  Finalment es va rebre un correu electrònic del coronel Diego Pérez de los Cobos per comuncar-li que era un vaixell de l'Estat. Carbonell assegura que, en aquell moment, es va autoritzar l'entrada sempre que no interferís en el trànsit portuari. Era el 19 de setembre.

 

Pel que fa el vaixell Movy Dada, va ser si fa o no fa de la mateixa manera. La diferència és que provenia del port de Palamós. El seu atracament també va ser conflictiu. De fet, van hacver de fer tres atracaments diferents. També va entrar com a “buc d’Estat”  el 20 de setembre.

 

Comentaris