El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“Disfresses, joguines i menjar per cel·líacs”, el botí que el CNP va confiscar de les escoles l’1-O
  • CA

 

 

La jornada 38 del judici del procés ha encetat la tanda de testimonis ferits per l’actuació de les tropes espanyoles durant el Primer d’Octubre. Davant la sorpresa dels magistrats, han desfilat votants i apoderats de l’escola Nostra Llar de Sabadell, on les Unitats d’Intervenció Policial van picar amb fruïció als catalans que asseguts entorpien el pas de les seves botes. Una acció policial destinada a confiscar urnes però en una escola se’n van endur alguna cosa més. 

 

D’una manera absolutament desacomplexada -que contrastava amb les cares d’escàndol dels togats de les acusacions i del Tribunal- han narrat com la policia es va dedicar a “pegar cops de porres a velletes” o “cops de puny a l’esquena de la gent”. “Arrossegaven la gent com a maletes”, ha descrit l’aleshores primer tinent d’alcalde de Sabadell, el republicà Juli Fernàndez. Un altres dels testimonis, Santiago Valls, ha explicart astorat la “violència policia”. 

 

Però qui s’ha endut la palma ha estat Pilar Calderón, que va ser apoderada a la mateixa escola. Calderón ha etzibat al tribunal que va “plorar” en veure com actuava la policia. Calderón ha animat a públic i acusats en representar sense complexos l’esperit del Primer d’Octubre. Ha reconegut sense recança, ans al contrari, amb molt orgull, que va passar la nit a l’escola i que van impedir entrar la policia asseguts a terra, amb les mans enlaire i cridant votarem. “Van entrar i van trencar la porta, i se’n van endur material escolar: disfresses, joguines, material”, ha acusat. Fernàndez ha afegit a la llista “menjar apte per a cel·líacs”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa