El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC creu que Espanya és “còmplice d’una massacre” al Iemen
  • CA

El grup parlamentari republicà al Congrés ha presentat una proposició no de llei perquè el govern espanyol denegui el permís per atracar aquest dissabte al Port de Sagunt a un vaixell d’Aràbia Saudita, el Bahri Jazan, del qual sospita que transporta material bèl·lic per utilitzar a la guerra del Iemen. ERC denuncia que altres vaixells carregats amb material de guerra han atracat abans a ports espanyols i creu que aquest fet s’ha convertit en “la vergonya de l’Estat” a més de convertir “Espanya en còmplice d’una massacre” al Iemen.

ERC proposa que en cas que finalment el vaixell atraqui s’apliqui la Llei 53/2007 i es requisi el material de defensat que es carregui o transporti. També aposta per exercir un control efectiu sobre l’armament i material de doble ús que transita per l’Estat espanyol i, en particular, “aquell que és sospitós de ser utilitzat en conflictes” com els que detalla la Llei sobre el control del comerç exterior de material de defensa i de doble ús. La proposició contempla també la denegació de permisos per atracar a vaixells sospitosos de transportar armament en direcció a Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units o altres països sempre que es consideri susceptible de ser usats en el conflicte a Iemen. La proposta d’ERC arriba després que diverses organitzacions hagin estat advertint de la situació les darreres setmanes.

Què passa al Iemen?

El conflicte del Iemen té les seves arrels a la Primavera Àrab de 2011, quan un aixecament va forçar al president autoritari del país, Ali Abdullah Saleh, a deixar el poder en mans del seu vicepresident, Abdrabbuh Mansour Hadi.

El moviment houthi, que defensa a la minoria xiïta zaidí de Iemen va lluitar en diverses rebel·lions contra Saleh a la dècada precedent, es va aprofitar de la debilitat del nou president per prendre el control de la província del nord de Saada i zones properes.

Desil·lusionats per la transició, molts iemenites, sunnites inclosos, van donar suport als houthis, i a finals de 2014 i principis de 2015 els rebels van prendre Sanà, la capital, forçant Haidi a marxar a l’exili.

El conflicte va escalar dramàticament el març de 2015, quan Aràbia Saudita i altres vuit països àrabs, majoritàriament sunnites i amb el suport d’Estats Units, el Regne Unit i França, van llençar atacs aeris contra els houthis amb l’objectiu declarat de restaurar el govern de Hadi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa