La revolta unitària de l’esquerra sobiranista arriba a l’Aran

El moviment Amassa unifica des de significats cupaires, membres d’ERC o sobiranistes, EUiA i independents que defensen el dret a l’autodeterminació | De Nuet a Boya a la Val

La transformació política que viu Catalunya des de fa anys ha creat diferents start-ups polítics. Noves organitzacions que estan substituint els partits que han viscut a recer del règim del 78. Canvis que han aniquilat no només líders sinó sigles històriques com Unió o ICV. Fins i tot, els partits antics com ERC es reiventen i destaquen alguna lletra sobre l’altra ateses les circumstàncies, integrant l’èxode dels partits que han fugit de les postures contràries al procés.

 

Un dels paradigmes d’aquesta situació són les plataformes electorals com Guanyem Badalona , Cerdanyola o Sabadell, i fórmules més mixtes com Junts per Sant Vicenç, a la meca electoral d’Oriol Junqueras. Són formacions que s’han bastit en els darrers quatre anys i que han posat en pràctica la seva gestió municipal. Agrupació de diferents sigles de l’esquerra -ERC, CUP, EUiA, Sobiranistes o FR- que superen les tradicionals divisions i enfilen un projecte comú, gràcies també al procés sobiranista.

 

Fins ara, aquestes candidatures han guanyat pes a la primera corona metropolitana de Barcelona. Una dura competència a partits metropolitans com el PSC o el PP, com ha estat el cas de Badalona o Sant Vicenç dels Horts. Ara, però, aquesta fórmula s’estrenarà en una zona refractària al procés sobiranista: la Val d’Aran. Un territori amb idiosincràcia pròpia, amb domini socialista, i on els partits espanyolistes dominen el mercat electoral, amb cert espai per la CDA, la franquícia aranesa de convergència.  Aquest domini ha perllongat noms com el socialista Paco Boya o l’històric de la CDA -la franquícia local Carles Barrera en les institucions araneses, Carlos Barrera.

 

En aquest entorn, ha nascut Amassa, una formació que aplega ERC, la CUP aranesa, EUiA, Sobiranistes, Front Republicà i Èm Alternatiua així com independents. “Som un front d’esquerres, se’ns acusa d’independentistes, n’hi ha que ho són i n’hi ha que no, però sí que estem d’acord en què el dret d’autodeterminació dels pobles és fonamental”, explica Julián Fernández, candidat de la coalició per Vielha e Mijaran en l’acte central de campanya celebrat aquest vespre en una escola de la capital aranesa.

IMG 9945

L'acte central d'Amassa Quico Sallés

 

A l’acte també hi ha intervingut, l’exdiputada de la CUP, Mireia Boya, candidata a Síndica, ha defensat la nova formació com una alternativa a la política feta a la Val en els darrers trenta anys. Més enllà, del marc mental sobiranista apliquen el manual amb elements que l’esquerra cupaire porta temps provant com la “democràcia directa”, les “assemblees com a fórmula de decisió”, ecologisme, feminisme, limitació de mandats, municipalisme, transparència i amb finançament sense crèdits. Tot amb un programa molt localitzat amb els problemes eterns de la Val com la diversificació de l’economia i evitar que sigui un feu de l’economia de serveis, els serveis sanitaris o les comunicacions.  Boya es mostra confiada en l’expectativa electoral, tot i la dificultat de l’entorn, per “l’esgotament del sistema actual i manca de projectes alternatius”.

 

 

 

Com a avalador de la nova formació, ha actuat al míting Joan Josep Nuet, el número 4 d’ERC al Congrés de Diputats, a compte de sobiranistes. Possiblement és el candidat que més feina té en aquesta campanya perquè la seva formació participa en desenes de plataformes com Amassa arreu de Catalunya. “Catalunya ha canviat, la gent ha canviat, la política s’ha transformat i aquestes formacions ho mostren, fins i tot, ERC ho ha ensumat i s’hi adapta”, comenta Nuet a El Món just abans de començar el míting que ha aplegat una trentena de persones.  “La transversabilitat ha arribat per quedar-se”, conclou Nuet. De fet, en la seva intervenció ha qualificat “d’excepcional” la plataforma d’esquerres i sobiranista en un territori difícilíssim per aquestes opcions. El diputat d’ERC ha estat l’únic que ha enraonat en català; Boya ho ha fet en aranès i Fernàndez en castellà.

 

L'aritmètica no ajuda

Ara bé, la situació per aquesta alternativa no és gens fàcil a la vista dels resultats electorals de les darreres eleccions espanyoles. Van votar 5.083 persones, el 71,3% del cens. D’aquests vots, 1.409 (28%) se’ls va emportar el PSOE. Ciutadans va obtenir la plata del podi amb 840 vots i el 16,7% dels vots i el bronze va ser per ERC que va doblar els resultats i va obtenir 744 vots, el 14,8%. Podemos va tenir la confiança de 617 votans, una formació que va patir la crisi del 155 aplicat a Albano Dante i que no ha volgut la coalició amb Amassa. Vox va treure, 330 vots i el PP  441. JxCAT va recollir 456 vots.

 

 

Comentaris