El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Paladella, alcalde de Batea: “L’amenaça de marxar a l’Aragó mai va ser una proposta en ferm”
  • CA

Si revalida una vuitena victòria com a cap de llista de la Unió per la Terra Alta- Candidatura de Progrés (UPTA-CP), Joaquim Paladella serà l’alcalde més veterà de les Terres de l’Ebre. Paladella és alcalde de Batea, a la Terra Alta, des de 1991, set mandats de majories sòlides que espera tornar a revalidar. Fa dos anys, la seva amenaça que Batea marxaria a l’Aragó si no es concertaven places a la residència d’avis que està construïda, però tancada, va posar el municipi terraltí al focus mediàtic durant setmanes. Passat el temps, amb retrospectiva, Paladella reconeix que pot ser no va ser una proposta del tot encertada però insisteix que mai va ser una amenaça en ferm ni seriosa, sinó un crit d’atenció.

Paladella ha complert divuit anys a l’alcaldia de Batea però repeteix com a cap de llista de la UPTA i opta al seu vuitè mandat. Considera que en molts aspectes el poble està on havia projectat que fos fa 18 anys però assegura que “encara hi ha molt camí per recórrer”. Rebutja que se l’acusi de “cacic” i remet les acusacions a qüestionar-les amb els seus veïns. “Només puc dir que preguntin al carrer. Em passo la vida treballant al camp, al meu mas, i després a l’Ajuntament. Un cacic és aquell que intenta imposar el que vol. Mai he imposat ni he interferit en res. M’ho he tingut que guanyar amb l’eslògan que ‘l’alcalde mai té mai la raó, se l’ha de guanyar'”, ha defensat. 

Els últims quatre anys han estat marcats per un episodi mediàticament polèmic quan l’alcalde va amenaçar de marxar de Catalunya i passar a formar part de l’Aragó, ja que el municipi és veí de la comarca del Baix Aragó-Casp. “Hi havia greus problemes sobre la taula”, ha recordat Paladella. Eren diu els parcs eòlics, la negativa del Govern a concertar places per a la residència de la gent gran, i una batalla amb Gandesa, el municipi terraltí veí, per una part del terme municipal. “Necessitàvem un toc d’atenció. Mai va ser una proposta en ferm. Només va ser una manera d’assenyalar que se’ns discriminava”, ha assegurat. En ple procés per la celebració d’un referèndum al país, l’alcalde també qüestionava així del dret a l’autodeterminació que defensava la Generalitat. 

La residència segueix sense places públiques i per tant, el principal objectiu d’aquella amenaça no s’ha assolit. “Potser no va ser encertat del tot però encara tenim opcions d’aconseguir-ho”, ha assegurat Paladella. De fet, l’Ajuntament de Batea hi des de tres opcions, un contenciós administratiu en marxa contra el Govern -del qual es podria tenir sentència a final d’any i que confien guanyar-, noves converses engegades amb el Departament d’Afers Socials, o requeriments d’ajuts al govern espanyol dins de les polítiques de despoblament que es comencen a treballar. “A final d’enguany o principis de l’altre, obrirem i allò hi haurà tingut alguna cosa a veure”, ha assegurat Paladella. “Mai vam tenir la voluntat de marxar. En política has d’arriscar i ho pots encertar o no. Està clar que ho fèiem perquè el poble millori”, s’ha defensat. L’oposició no n’hi ha fet carnassa. L’episodi va tenir un gran ressò mediàtic però alguns regidors des del principi ho van titllar de “rebequeria” sense més recorregut. 

El poble dels serveis en majúscules 

Batea, malgrat sentir-se discriminada en alguns aspectes com els anomenats per l’alcalde, és un dels pobles amb un dels ventalls de serveis més amplis de la Terra Alta, i per proporció d’habitants, possiblement, de les Terres de l’Ebre. Un programa anomenat ‘Viu Batea, ofereix als empadronats serveis d’oci o esportius de tot tipus per un preu de trenta euros a l’any. Se sustenta, diu l’alcalde, fent compta contenció de la despesa al consistori i incentivant l’ús de les instal·lacions amb aquest preu gairebé simbòlic. 

Després de 18 anys al govern municipal, la UPTA, amb Paladella, segueix proposant grans projectes de futur. Un d’ells és l’ampliació del parc d’habitatge amb un projecte per urbanitzar nous espais del municipi perquè s’hi pugui edificar i per recuperar cases abandonades i desocupades, sobretot al nucli antic, que l’equip de Paladella estudia com municipalitzar per poder oferir habitatge de protecció oficial. “Tenim un alberg que estava ple les temporades de la verema i ara hi està tot l’any”, ha dit com exemple del problema que es dona. 

Una segona proposta a llarg termini que proposa la UPTA és convertir Batea en un poble autosuficient energèticament. Primer, amb l’abastiment als edificis municipals i les zones esportives amb plaques solars, després creant una comercialitzadora d’energia municipal, pagant peatge a Endesa, i acabar, finalment municipalitzant les línies de la companyia elèctrica. La rebaixa del rebut de la llum estimen que podria ser d’entre un 20 i un 30%. “Veurem que ens surt però comencem un projecte de llarg abast perquè el poble es generi l’energia, i li doni una singularitat. El vi fet aquí tindria un valor que no tenen els demés”, ha defensat. De moment, compten amb un projecte d’enginyeria que defineix les fases per fer-ho i han començat a buscar el finançament.

Paladella només trobarà a l’altra banda del ring electoral a Junts per Batea. La llista, encapçalada per segon mandat per Joan Baptiste Suñé, està enllestint el seu programa electoral. La candidatura independent 100×100 Batea que ha tingut representació a l’oposició al darrer mandat no repeteix. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa