La història del primer alcalde d'origen magribí de Catalunya

Omar Noumri Coca va néixer fa 27 anys a Algèria però de ben petit es va traslladar a Castelló de Farfanya (la Noguera), el poble de la seva mare. És llicenciat en Història, profesor de secundària i ha estat jutge de pau. Ara, es convertirà en un dels alcaldes més joves de Catalunya i el primer d'origen magribí del país, tal i com explica un article del portal Municipals.cat de la Xarxa de Televisions Locals (XAL).

El camí cap a l'alcaldia d'aquest petit municipi de la Noguera no ha estat fàcil. Es van celebrar unes primàries amb l'actual alcaldessa en funcions, Cristina Lafay, que van situar Noumri com a cap de llista. L'encara batllessa no s'ho va prendre massa bé, va estripar el carnet d'ERC i va criticar el nou candidat a les xarxes socials amb un text clarament xenòfob. “Dubto molt que un jove algerià-català, musulmà, amb una mare convertida a l'Islam i amb el seu pare que ha estat imam de la mesquita de Balaguer sigui un republicà convençut. No m'ho crec!”.

Les paraules de Lafay –malgrat que després es va disculpar- van ser censurades pel seu ja antic partit: “Condemnem els atacs personals de contingut racista”. L'alcaldable també va rebre el suport de Montserrat Fornells, diputada d'ERC i alcaldessa de Vilanova de l'Aguda: “Tothom té cabuda al republicanisme”.

A l'hora de la veritat, el poble no va dubtar donar suport a Noumri. Unim Castelló de Farfanya-Acord Municipal, la llista vinculada als republicans, va arrasar amb més d'un 64% dels vots. Fa quatre anys, amb Lafay i amb el nom d'Independents per Castelló de Farfanya, van aconseguir quatre regidors. Ara, van arribar a cinc i van deixar Junts amb dos. Per cert, el nom de la llista –Unim- també tenia significat: volien deixar enrere un mandat amb un ple que va acabar a cops de puny –el marit de l'alcaldessa va agredir un veí-, presència policial en altres sessions i dimissions al govern i a l'oposició. Inshallah que la pau arribi a Castelló de Farfanya.

 
 
 

Comentaris