L'alcalde de la CUP que ha passat de ser Jesucrist a Judes

Verges, el poble de Lluís Llach i la Dansa de la Mort, tenia una política municipal ben convencional. ERC i CiU es disputaven tradicionalment els nou regidors fins que la CUP va irrompre fa quatre anys. Va aconseguir cinc regidors i Ignasi Sabater, el Jesús de la processó de Dijous Sant, es va convertir en el nou alcalde.

Quatre anys després –i després d'aguantar ràtzies d'escamots feixistes i una detenció per part de la Policia Nacional-, Sabater té assegurat el càrrec. CiU i ERC –que el 2015 van aconseguir dos regidors- no han fet llista i Verges s'ha convertit en l'únic municipi on la CUP té l'alcaldia abans de votar. L'únic canvi és que després de 18 anys com a Jesús, el batlle cupaire es va convertir en Judes en la processó d'enguany.

La llista d'alcaldes i regidors que participen als Pastorets, processons o pessebres vivents és llarga. Destaca el cas de Marc Castells, alcalde d'Igualada i president de la Diputació de Barcelona, que va sorprendre fa un parell d'anys als seus veïns interpretant el paper de Llucifer –qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència-. Ben a prop de la capital de l'Anoia, a Fonollosa, l'alcalde Eloi Hernàndez és hiperactiu a nivell de cultura popular. A banda de patir el “ball de bastons” de la Guàrdia Civil l'1-O, és home de Pastorets, Caramelles –n'havia estat el president- i teatre, entre altres.

Àlex Sastre, el candidat de JxCat a Granollers, és un dels arcàngels dels Pastorets. Al Vallès Occidental, per la seva banda, el número 3 de Junts per Sabadell, Quim Carné, coordina els Pastorets i la resta d'espectacles de La Faràndula. Per cert, ha passat de ser regidor de Manuel Bustos a formar part de la llista postconvergent.

Els alcaldes, si convé, també s'afegeixen als pessebres vivents. A Grunyoles (Alt Penedès) Oriol de la Cruz fa de Sant Josep mentre que a Brunyola (Selva) compten amb el batlle Francesc Johé. Però no hi ha res com els Pastorets de Calella: l'alcaldessa Montserrat Candini –es presenta a la reelecció- i fins a vuit regidors del govern i l'oposició van participar en una de les funcions. “Tenen grans dots artístiques”, explicaven des de la Joventut Artística, l'entitat organitzadora. Només faltaria, són polítics.

 
 

Comentaris