El poble que vol canviar de municipi

La política catalana està immersa en un procés permanent. Però això també passa en alguns pobles que no estan satisfets amb la seva autonomia. Alguns, com Sant Miquel de Balenyà i Medinyà, han vist com la seva independència quedava en paper mullat. Altres, com Bellaterra, aposten per fer un Crimea: independitzar-se de la seva Ucraïna (Cerdanyola del Vallès) per integrar-se a Rússia (Sant Cugat), tal i com explica un article del portal Municipals.cat de la Xarxa de Televisions Locals (XAL)


Bellaterra és una entitat municipal descentralitzada (EMD). O el que és el mateix, un poble amb autonomia però sense independència. El 60% dels veïns aposten per abandonar Cerdanyola i passar a formar part de Sant Cugat. Gent per Bellaterra –un partit “autonomista” que també presenta llista pròpia a l'Ajuntament de Cerdanyola- dona ple suport a la iniciativa. A més, governa l'EMD i té tots els números de mantenir el poder. Cerdanyola –llegeixi's l'Estat- s'hi ha manifestat en contra però la candidata de GxB assegura que “amb diàleg, tot és reconduïble”. Que seria la versió vallesana que “sense violència es pot parlar de tot”. O no.

Els veïns de Bellaterra –a banda d'escollir entre les 12 llistes de Cerdanyola- hauran de triar el president que els guii (o no) cap a la terra promesa de Sant Cugat entre cinc opcions: els autonomistes de GxB, ERC, Cs, JxCat i Convergents (el procés també ha passat factura a l'antiga CiU).

Una situació ben diferent viuran a Medinyà. Aquest poble del Gironès va viure una independència curta però intensa. Si la DUI catalana va durar poques hores, la de Medinyà es va allargar dos anys i mig. La comissió gestora que governava el municipi 948 es va haver de dissoldre per una sentència del Tribunal Constitucional i des de l'1 de febrer del 2018 es va reintregar a Sant Julià de Ramis. Els pobres veïns de Medinyà no hauran pogut votar ni una vegada el seu propi ajuntament.

A Sant Miquel de Balenyà, en canvi, no han arribat a declarar la independència. Aquest poble d’Osona –que forma part del municipi de Seva- va apostar pel “sí” en un referèndum l'abril del 2017. Malgrat que els resultats eren clars –un 83% de vots afirmatius i un 53% de participació-, la DUI s'ha deixat en un calaix. De moment, tres candidats –dos d’independents i un de Junts per Catalunya- es disputaran l’alcaldia autonòmica. Hauran d'eixamplar la base...
 

 
 

Comentaris