El poble de la Costa Brava on quasi sempre han manat les dones

Tossa de Mar és cosa de dones. Així ho explica el portal Municipals.cat de la Xarxa de Televisions Locals (XAL), que recorda que des del 1999 que Tossa té una alcaldessa i que fins a cinc dones han governat aquest bucòlic municipi del sud de la Costa Brava. Enguany, l'actual alcaldessa i la seva predecessora es tornen a batre a les urnes. La política municipal de Tossa continuarà sent cosa de dones?

Gisela Saladich ha protagonitzat l'última dècada a l'Ajuntament de Tossa de Mar. Després de fer carrera amb CDC –consellera nacional, vicepresidenta del Consell Comarcal i regidora durant 12 anys-, va fer el salt al món dels independents. El 2003 va fundar Tossa Unida, el seu propi partit. En les primeres eleccions només va obtenir una regidoria, a les segones tres i a les terceres quatre. Va ser un resultat suficient per aconseguir l'alcaldia després de pactar amb el PSC. Fa quatre anys, va continuar l'ascensió, i va revalidar el càrrec amb majoria absoluta (7 regidors). Aquest mandat, per cert, ha patit la prohibició per part de l'Estat de celebrar una consulta... per la construcció d'un nou port.

Tossa Unida inicialment formava part de la Federació d'Independents de Catalunya (FIC). El 2011, tanmateix, van ser un dels impulsors d'Independents per la Selva. Un projecte exitós que els va valdre cinc representants al Consell Comarcal –tercera força- i un a la Diputació –poca broma-. Per cert, amb l'objectiu “d'eliminar-la des de dins”. No s'hi posen per poc.

En molts altres municipis Saladich seria la primera alcaldessa de la història. A Tossa, de Mar, en canvi és la cinquena. I és que, des del 1999, sempre una dona ha governat: la socialista Maria Pilar Mundet, la independent Maria Teresa Moré i les convergents Rosa Monraba i Imma Colom. Mundet, a més, ha governat en tres etapes (1991-1995, 1999-2000 i 2003-2007).

L'alcaldessa i l'exalcaldessa Imma Colom (Junts per Tossa) es tornaran a enfrontar aquest 26-M. Ara bé, tindran força competència masculina: ERC –té un regidor actualment-, uns altres independents –Endavant Tossa-FIC-; Cs i el PSC. Continuarà sent Tossa cosa de dones?

 
 

Comentaris