El "junquerisme" es preveu decisiu a Sant Vicenç dels Horts el 26-M

L'actual alcaldessa reclama el vot "de tots els que estimen l'Oriol" mentre que l'oposició "confia en l'esperit crític" dels veïns

Tot i estar empresonat des del dos de novembre de 2017, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que ocupa l'últim lloc de la llista de Junts per Sant Vicenç, jugarà un paper decisiu a les municipals de Sant Vicenç dels Horts, el municipi del què va ser alcalde. Així ho reconeixen partidaris i detractors del polític empresonat. La seva successora a l'alcaldia i candidata de Junts per Sant Vicenç, Maite Aymerich, està convençuda que "les persones que estimen l'Oriol, més enllà del que pensin a nivell de país, votaran pel projecte de poble que va dibuixar". Des de l'oposició, el candidat del PSC i màxim adversari de l'actual alcaldessa, Miguel Comino, tot i reconèixer que la figura de Junqueras "arrossega molt", confia "en l'esperit crític dels veïns" per "treure de la paràlisi" un municipi que l'actual govern municipal "ha entregat a l'independentisme".

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va cedir l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts a Maite Aymerich el 30 de desembre de 2015, sis mesos després de guanyar les eleccions municipals i de formar govern amb els dos regidors de SVHSP. Quatre anys després, a les portes d'unes noves eleccions locals, són molts els que pensen que la figura de l'Oriol Junqueras i l'anomenat Junquerisme poden tenir un paper decisiu a les urnes. Un dels que ho pensen és Maxi Calero, membre de Free Junqueras i amic del líder d'ERC empresonat a Soto del Real. Està convençut que molts veïns del municipi "votaran a la persona" més enllà de la seva ideologia política per donar continuïtat al projecte engegat pel líder republicà i que ha continuïtat Maite Aymerich al capdavant del consistori. "Més enllà del desgast del poder i dels vots que puguin marxar a noves formacions que es presenten, jo crec que el projecte de Junqueras comptarà de nou amb l'aval dels electors", afegeix. 

Calero defineix el Junquerisme com "un projecte ampli i transversal on hi caben totes les persones que té per objectiu aconseguir una societat més justa des d'una República Catalana". Aquí, Calero puntualitza que per Junqueras la independència només és una "eina" per aconseguir els seus objectius i que per sobre de tot "creu en les persones". Del seu pas per l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, Calero destaca que va ser capaç d'unir i vertebrar els 12 barris de la població i que gràcies a la seva "connexió" amb veïns de totes les sensibilitats polítiques va aconseguir el "miracle" d'arribar a l'alcaldia. "Jo sempre dic que va ser una hecatombe nuclear", assenyala.

 
L'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts | ACN

L'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts | ACN


Qui també creu en l'"efecte Junqueras" és l'alcaldessa i candidata de Junts per Sant Vicenç, Maite Aymerich, que recorda que per primer cop en democràcia, una de les llistes que es presenten als comicis està tancada per "un pres polític" i que això per força es notarà. "Segur que té afecte perquè ell és molt estimat i perquè el projecte que va engegar és el millor per seguir fent avançar el municipi", rebla. Més enllà de la influència que pugui tenir la figura de Junqueras als comicis, Aymerich destaca que la llista de Junts per Sant Vicenç "és la que millor representa les diferents sensibilitats del municipi i els valors democràtics i republicans". "L'Oriol és un personatge de dimensió pública, però si una cosa va saber fer és equip. Sense ell el projecte ha continuïtat i sense mi també continuarà", ha afegit.

Per contra, Miguel Comino, candidat del PSC, el principal partit de l'oposició amb cinc regidors, tot i reconèixer que la figura de Junqueras "té molta tirada i arrossega molt", confia que els ciutadans de Sant Vicenç dels Horts "castiguin a les urnes" un govern municipal que "ha aturat el municipi". "Tot s'ha aturat, no hi ha projectes de futur i Sant Vicenç s'ha convertit en un poble dormitori", lamenta. També confia que els veïns i veïnes de Sant Vicenç tinguin en compte que Maite Aymerich ha estat alcaldessa perquè va prendre el relleu de Junqueras als sis mesos de les anteriors eleccions. "Tots sabíem que marxaria, però no tant aviat i ara l'alcaldessa sí que haurà de passar per les urnes", ha apuntat. En aquest sentit, assegura que el resultat de Junts per Sant Vicenç als anteriors comicis anava molt lligat a la figura de Junqueras i que el 26-M Maite Aymerich ho tindrà molt complicat per treure un bon resultat malgrat que els fidels a junqueras li faran costat. 

El candidat socialista, després de deixar clar que "a nivell personal li sap greu que Oriol Junqueras estigui a la presó", ha destacat que aquestes eleccions han de servir per "aïllar" Sant Vicenç del context polític del país. Aquí, lamenta que l'actual equip de govern "ha posat el consistori al servei de l'independentisme" abandonant el que haurien d'haver estat les prioritats per fer progressar el municipi. En aquest sentit, Comino destaca que en totes les reunions que ha tingut amb l'alcaldessa li ha recordat que "tot allò que passa fora de Sant Vicenç no pot afectar de cap manera la convivència al municipi" i que per aconseguir-ho, l'Ajuntament s'havia de mantenir al marge de de tota polèmica "perquè és de tots i ha de ser el paraigua de la convivència". 

Des de Cs, el seu cap de llista, Carlos Gómez, assegura que tot i que Junqueras "té els seus incondicionals" al poble, la seva figura no tindrà influència als resultats del 26-M perquè una gran majoria dels veïns de Sant Vicenç dels Horts "estan farts i descontents" pel fet que durant els últims anys el consistori ha estat "segrestat per l'independentisme". "Els resultats de les darreres eleccions autonòmiques, on Cs va ser la força més votada, és la mostra més clara que Sant Vicenç no és independentista i això es tornarà a demostrar", afirma. Per Gómez, el pròxim 26-M el factor clau serà la participació. Creu que si la majoria de vicentins van a votar es demostrarà que el Junquerisme "va ser un miratge" i que el que vol la gent és un ajuntament "al servei de tots" i que treballi per millorar el poble sense estar supeditat a la causa independentista. 

 

Comentaris