Cinc membres de Podem marxen del partit criticant els mals resultats del 26-M

Lamenten la deriva del projecte des de la marxa de Xavier Domènech i la persecució de les postures "més sobiranistes"

Cinc membres del Consell Ciutadà de Podem han anunciat a la direcció que abandonen la formació tot criticant el rumb que ha pres des de la marxa de Xavier Domènech i, en especial, l'estratègia de l'últim cicle electoral, "que ha resultat desastrosa", segons ha avançat 'Nació Digital' i ha pogut confirmar l'ACN. Els cinc dimissionaris també lamenten la manca d'autocrítica dels òrgans directius, que "no tenen la més mínima intenció d'assumir la responsabilitat del camí pres i els seus mals resultats". Irene Blanco, Enver Aznar, Celeste Valenzuela, Alba García i Andreu Escobar donen aquestes raons en una carta adreçada al Consell de Direcció en què també lamenten "la persecució de les postures més sobiranistes" dins la formació. Un altre fet que critiquen són els casos en què "no s'ha respectat la sobirania local" i s'han presentat llistes sense tenir-la en compte, com, diuen, ha passat a Badalona, Terrassa, Girona o Lleida.

 

A la missiva, els cinc recorden que van "acceptar la proposta" de Domènech per entrar a Podem amb les condicions de "blindar i protegir" la sobirania municipal dels cercles i "avançar per reconstruir la confluència catalana que s'havia quedat coixa amb la no incorporació de Podem". Després de la marxa de Domènech, però, afirmen que la dinàmica de treball "des dels despatxos i fora dels espais orgànics" ha anat en augment i "s'ha agreujat" des de l'elecció de Noelia Bail com a secretària general.

 

També lamenten la "persecució" de les postures més sobiranistes, els "atacs" a les posicions que defensen la construcció de candidatures superadores més enllà de les sigles dels partits o el "bloqueig" dels mecanismes de sobirania dels cercles de Podem, entre d'altres. Tot plegat, consideren, ha portat Podem a una situació de "bloqueig permanent" on la formació "només actua en pro i benefici del nucli més proper a la direcció". Tot plegat, recorden, ha portat "diverses companyes" a presentar la dimissió, com ara fa una setmana Francisca Pino (tot i que la direcció descarta que hagi estat pels mateixos motius), un camí que ara emprenen ells. A banda, almenys una part dels dimissionaris afirma que si no han marxat abans ha estat per la responsabilitat davant del cicle electoral, però que ara que s'ha acabat aquesta dinàmica, i en un moment en què, per exemple a Barcelona, alguna veu dins del partit defensa un pacte amb Manuel Valls, ha arribat l'hora de plegar.
 

"Tots som sobiranistes"

 

Des del Consell de Coordinació, la seva secretària general, Noelia Bail, ha rebutjat l'argument de la persecució de les postures sobiranistes subratllant que dins de Podem tothom ho és. "De sobiranies n'hi ha moltes –ha indicat- també l'alimentària". També ha indicat que la formació segueix defensant, com ha fet "sempre", un espai confluent amb totes les organitzacions polítiques, però ha afegit que el respecte pel territori de la formació queda demostrat, precisament, a municipis com Vilanova, d'on és regidor Enver Aznar, on "finalment no s'hi ha fet un espai confluent perquè així ho ha decidit el territori".

 

 

Pel que fa a la crítica dels dimissionaris sobre el fet que la direcció cada vegada té menys en compte els òrgans perifèrics, com el mateix Consell Ciutadà, Bail lamenta que alguns d'ells "fa mesos" que no s'hi presenten, i els acusa d'haver-se "autoexclòs". Finalment, Bail respecta la decisió de les cinc persones que pleguen, tot i que afirma que hauria estat "més honest i ètic" que haguessin marxat abans de preparar candidatures per als comicis electorals.

 

Comentaris