Cancel·len el debat de Vic perquè la Junta Electoral obliga a convidar-hi Josep Anglada

Canal Taronja defensa que només havia convidat les formacions amb representació

El debat electoral que hi havia previst aquest dimarts a la tarda al Canal Taronja d’Osona finalment s’ha suspès. La resposta de la Junta Electoral a una queixa de Josep Anglada, el cap de llista del partit Som Identitaris i exlíder de Plataforma per Catalunya, li havia donat la raó, i, per tant, obligava el Canal Taronja a permetre la seva participació al debat. La direcció del canal privat ha explicat a l’ACN que la raó per la qual no s’havia convidat Anglada -de la mateixa manera que no s’havia convidat ni PP, ni Cs, ni Vic Sentit Comú- era perquè Som Identitaris no té representació al consistori vigatà. Cal recordar que Anglada actualment és regidor pel partit Plataforma Vigatana. El canal privat recorrerà la decisió de la Junta Electoral i defensarà que el criteri que ha seguit és el de la proporcionalitat.

 

El Canal Taronja va convidar Anna Erra (Junts per Vic), Maria Balasch (ERC), Joan Coma (Capgirem Vic), Carme Tena (PSC) i Arnau Martí (Vic En Comú Podem). Les formacions, encara que alguna amb canvi de sigles, van obtenir representació en els comicis del 2015 a la ciutat de Vic. De la seva banda, la Junta ha resolt a favor d’Anglada al·legant l’article 66.2 de la LOREG on es diu que durant el període electoral les emissores de titularitat privada “hauran de respectar els principis de pluralisme i igualtat”. Segons s’apunta, “cal que les televisions privades tinguin particularment en compte els resultats obtinguts per cada formació política en les últimes eleccions equivalents”.

 

 

El debat finalment no s’ha celebrat malgrat el Cinema Vigatà estava preparat per acollir-lo a dos quarts de cinc de la tarda. Amb tot, una trentena de persones s’hi ha presentat i dos dels candidats Joan Coma (Capgirem Vic) i Maria Balasch (ERC) han volgut donar suport al canal per l’esforç que havien fet per organitzar l’acte. En un torn obert de paraula sobre la decisió de la junta, Maria Balasch ha aprofitat per denunciar que “el feixisme ha manipulat el debat” i “qui més perd és la ciutadania”. Joan Coma ha lamentat que l’anul·lació del debat signifiqui “la constatació que el feixisme és una màquina destructora de la democràcia”. El de Capgirem ha emplaçat a totes les forces democràtiques que es presenten a l’Ajuntament “a construir un govern que faci un cordó sanitari contra el feixisme i no se’l convidi a cap de les reunions que per llei no està obligat a convidar”. A banda de la qüestió de la representació al consistori, els partits –a excepció explícita del PSC- havien acordat participar al debat si Josep Anglada no hi participava. 

 

Josep Anglada ha presentat la seva queixa a la Junta Electoral aquest mateix dilluns al matí i la Junta ha resolt al migdia. Des del Canal Taronja han explicat que això els ha deixat molt poc marge de maniobra i han afegit que tampoc ha estat possible contactar amb el jutjat. 

 

Comentaris