10 xifres curioses de les municipals que potser encara no sabies

Un article del portal Municipals.cat de la Xarxa de Televisions Locals (XAL), recull 10 xifres curioses de les municipals que potser encara no sabies. Són les següents: 

3 regidors de Vox a tot Catalunya (un total de 1117 vots i un 0,33% dels sufragis). El partit ultra presentava 45 llistes arreu del país però només van obtenir representació a Salt –el municipi amb major percentatge d'immigració de les comarques gironines- amb el candidat de la xenòfoba Plataforma per Catalunya de fa quatre anys. L'altre partit hereu de PxC, el SOMI de Josep Anglada, només ha obtingut un representant a Manlleu de les cinc llistes que presentava.

56.056 vots que el Ministeri de l'Interior ha restat per error a la CUP. Els cupaires han denunciat que van obtenir 177.330 vots i no 121.274 com s'assenyalava al web del govern espanyol. El problema –increïble- és que l'empresa que feia el recompte només va sumar els vots que servien per obtenir regidor i va tirar la resta, literalment, a la bassa. 

3 regidors del PP en tota la demarcació de Girona (els mateixos que Vox). Els populars han passat de 19 representants a només 3 (i un marginal 0,3% dels sufragis). Només resisteixen a Puigcerdà, Roses i Calonge. Han desaparegut a Girona, Lloret de Mar, Figueres, Palamós, Palafrugell i Blanes, entre altres.

0 victòries i 0 alcaldies de Ciutadans. El partit que va guanyar les darreres eleccions al Parlament continua sense aconseguir implantar-se territorialment. Només van governar Gimenells i el Pla de la Font entre el 2007 i el 2011 –amb el mateix alcalde que ho havia fet pel PP des del 1995-. Ara, per cert, hi ha guanyat l'exalcalde socialista Dante Pérez amb el PP. Podrà governar?

4 victòries del PP (una majoria absoluta). Els populars s'han imposat a Badalona amb García Albiol, Castelldefels –malgrat els cartells amb gossos i independentistes-, Gimenells i el Pla de la Font i Pontons. En aquest municipi de l'Alt Penedès, la retirada de l'històric i polèmic Lluís Caldentey no ha suposat canvis i el partit de Pablo Casado ha mantingut la majoria absoluta. Ara bé, deu ser un vot en clau local ja que Puigdemont va guanyar-hi el mateix dia les europees amb un 43% dels vots.


11 vots separen ERC de Junts per Catalunya a Manresa. El recompte de l'últim col·legi electoral va suposar un tomb històric al cor de Catalunya. Amb el 95% dels vots, els postconvergents superaven els republicans per 100 vots, però el barri Valldaura va permetre el sorpasso per només 11 sufragis. De moment, i a l'espera del recompte definitiu, els dos partits es plantegen partir-se l'alcaldia.

3 majories absolutes de MES. El Moviment d'Esquerres, l'escissió sobiranista del PSC, ha aconseguit tres majories absolutes i una de relativa malgrat presentar-se en solitari en només 14 municipis. Fins ara només governaven a Sant Joan de les Abadesses on mantindran l'alcaldia. Els comuns, per la seva banda, han obtingut dues majories absolutes (i 11 relatives) i la marca blanca d'ICV, Compromís, una de relativa. Podem, en canvi, no ha guanyat enlloc.

1.145 vots dels que “presumeix” Karl Jacobi. L'empresari alemany –el que va insultar el president del Parlament dient que hauria d'estar a la presó i que proposava construir 300.000 pisos en una illa flotant- no va aconseguir representació a Barcelona. Jacobi, que es va presentar amb Força Ciutadana, es mostrava trist per no entrar al consistori –havia assegurat que la seva primera acció seria desinfectar-lo- però orgullós d'haver estat dotzena de 24 forces. Tanmateix, almenys 131 dels 1.145 que presumia haver aconseguit eren en realitat per a Manuel Valls. Bajón!0,01% dels vots de Nosotros-Partido de la Regeneración Social (NPRS) a Barcelona. Óscar Bermán és l'exregidor del PP que va ser expulsat del partit en instar Colau a “fregar terres”. Va fundar el NPRS, un partit antifeminista i espanyolista radical, que no ha aconseguit ni un sol regidor malgrat presentar sis llistes. A Palafolls, amb Bermán de cap de llista, han fregat –he he- entrar al consistori (4,90%) però a la resta de poblacions han fracassat estrepitosament: Santa Susanna (11 vots presentant 11 candidats), Viladecavalls (9 vots presentant 11 candidats) i la Llagosta (0,83% dels vots). A l'Escala, amb un regidor del PP que va deixar el partit, van acostar-se al 2% dels sufragis. Un friqui menys a la política municipal.

 


124 vots: l'empat total a Santa Fe del Penedès. Junts per Santa Fe i l'Alternativa Independent per Santa Fe van empatar a 124. Si el recompte definitiu de la Junta Electoral no ho altera, l'alcaldia s'haurà de decidir amb una moneda a l'aire. Una situació similar passa a Olivella, al Garraf, on la CUP i Cs van empatar a 96 vots i s'hauran de jugar a sorts el darrer regidor del consistori.

 

 

 

Comentaris