Urtasun: “El 26-M és una segona volta per frenar l’extrema dreta”

El candidat dels Comuns a les europees posa Barcelona com a exemple de ciutat europea on les coses es poden fer de forma “diferent”

El candidat d'En Comú Podem a les eleccions europees, Ernest Urtasun, ha defensat aquest dimecres des de Mollet del Vallès que aquest diumenge els comicis son “una segona volta per frenar l’extrema dreta”, després que el passat 28 d’abril s’aconseguís aturar a l’Estat espanyol l’avançament del PP, Cs i Vox. El repte ara, ha manifestat Urtasun, és que “l’extrema dreta no arribi al Parlament Europeu i el controli i que el projecte europeu torni a ser un somni per a la gent”.

Urtasun ha advertit que a les eleccions europees “ens hi juguem moltíssim” i que és necessari “tenir ajuntaments valents i forts per fer front a l’emergència social”. Una emergència que s’ha produït, paradoxalment, “per les polítiques d’austeritat que hem patit d’Europa i que han generat molt de patiment social”. Els Comuns, ha explicat, han contribuït a invertir aquesta tendència allà on han governat, com en el cas de Barcelona, ha dit. “Barcelona és la ciutat que més ha augmentat la inversió social a Espanya, allà on estem es nota que hem estat capaços d’acompanyar el patiment social”, ha afegit el candidat comú.

Així mateix, Urtasun ha incidit en el repte del “canvi climàtic i el medi ambient”. Ha explicat que els Comuns han “batallat molt perquè la política europea afronti aquest problema” i ha insistit en què és un tema “molt quotidià” perquè té a veure “en com ens organitzem com a societat”. Europa, ha agregat, cal que prengui partit en qüestions com objectius de reducció d’emissions o l’aposta per les energies renovables. Amb tot, però, ha advertit que “no tindrem èxit a Europa en això si les ciutats no estan compromeses”.

Qüestió social "abandonada"

Urtasun considera que en els darrers anys la “qüestió social” ha estat “abandonada de forma brutal”, causant problemes d’exclusió i pobresa. Per això, ha dit, “el nou mandat ha de servir per tornar d’Europa com a projecte de la gent”. Entre les mesures que els Comuns proposen hi ha un subsidi d’atur europeu per aturats de la llarga durada, que es podria articular a través d’una directiva europea. També ha manifestat la necessitat d’incidir en la qüestió de l’habitatge i que Europa entri en la “batlle” i per exemple posi “un impost a l’especulació immobiliària”.

 

El candidat dels Comuns també ha proposat que “hi hagi un registre comú de lobbys” a Europa tenint en compte que “preocupa moltíssim la seva influència com a grans poders econòmics”. Aquests lobbys, ha afegit, de vegades fan pressió perquè les multinacionals no paguin impostos i això “ho noten els ajuntaments”. Per això ha dit Urtasun, cal “vincular les batalles locals amb les europees”. Un ajuntament exemplar, en opinió d’Urtasun, és el de Barcelona on Ada Colau ha creat una xarxa de ciutats que “ensenyen un camí de com es poden fer les coses de forma diferent a Europa”.

 

Comentaris