Urtasun avisa Puigdemont: “Els Verds rebutgen la unilateralitat”

El candidat d’En Comú Podem es manifesta sobre la voluntat del líder de JxCAT de trobar un grup alternatiu al liberal després del 26-M

El candidat d’En Comú Podem a les europees, Ernest Urtasun, del Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea, s’ha manifestat en declaracions a ‘El Món’ sobre la voluntat del candidat de JxCAT, Carles Puigdemont, d’integrar-se si surt escollit el 26-M a qualsevol grup del Parlament Europeu que respecti el dret a l’autodeterminació de Catalunya i els drets humans. Urtasun ha advertit que els Verds han defensat de “forma clara” diversos aspectes en el procés català. Per una banda, s’han manifestat “en contra de la judicialització del procés i està a favor del dret a decidir, del diàleg, però també en contra de la unilateralitat, molt contundentment, una via per la que van optar part d’algunes forces polítiques” a Catalunya.

Urtasun s’ha declarat “molt orgullós” que el grup dels Verds “hagi estat al costat dels drets i llibertats de Catalunya, quan la cosa ha anat de defensar drets fonamentals i condemnar la violència de l’1-O”. Ara bé, ha insistit, “el grup verd també ha estat apostant pel diàleg i en contra de les estratègies unilaterals”. El candidat dels Comuns afirma que encara és d’hora per parlar d’aliances postelectorals perquè el Parlament Europeu “és una mica complicat”.

 

El candidat d’En Comú Podem comptava que Puigdemont, tal i com ha fet Ramon Tremosa fins al final d’aquest mandat, s’integrés al partit liberal perquè, tot i que el PDeCAT va ser expulsat per causa de la corrupció. “No hi ha cap impediment, un pot no estar en l’estructura del partit, però estar en el grup, de fet en el grup hi ha molts diputats que hi són i no pertanyen al grup parlamentari”, ha indicat Urtasun.

No obstant això, el candidat comú ha assegurat que encara “és molt d’hora” per parlar d’aquesta qüestió. “Primer hem de veure els resultats, tenim l’incògnita si Puigdemont podrà recollir l’acta o no, en funció del que faci la Junta Electoral, queden moles coses per arribar a allà”, ha afegit. “Si eventualment [Puigdemont] decidís canviar de grup parlamentari, sortir dels liberals i venir als Verds —ha recordat Urtasun—, el grup té una carta de principis molt clara en relació a l’ecologia, la justícia social, que s’ha de subscriure per entrar-hi”.

 

Comentaris