Urtasun alerta que la "manca" de polítiques europees fa créixer l'extrema dreta

El candidat d'En Comú Podem avisa que en les eleccions del 26-M està en joc la definició del projecte europeu dels pròxims anys

El candidat d'En Comú Podem a les eleccions europees, Ernest Urtasun, ha alertat aquest dimarts que la manca de polítiques europees en alguns àmbits, com per exemple el migratori, fa que creixi l'extrema dreta. Per Urtasun, la "manca" d'Europa en aquesta matèria ha permès que partits d'extrema dreta "capitalitzessin" aquesta qüestió. En un acte de campanya a la plaça Sant Felip Neri de Barcelona acompanyat per Joan Coscubiela, Urtasun ha defensat que les esquerres han de ser "conscients" que en la "batalla europea estan totes les batalles" i que el que està en joc en aquestes eleccions és la definició del projecte europeu per als pròxims anys. El candidat d'En Comú Podem ha dit que el pròxim mandat serà "complicat" i que una de les qüestions clau serà veure quin paper té l'extrema dreta en el nou Parlament Europeu.

Urtasun també ha alertat que l'extrema dreta no vol acabar amb les institucions europees, sinó governar-les per canviar el sentit de les polítiques. Pel candidat d'En Comú Podem, les "coses urgents" que s'han de fer des de la UE són completar les reformes fiscals que han quedat pendents en aquest mandat, "acompanyar el patiment social" i recuperar els drets laborals. 

A més, el candidat d'En Comú Podem ha plantejat la necessitat que les institucions europees intervinguin en fenomens als quals els estats no donen resposta, com per exemple l'especulació immobiliària, cosa que ha insistit comparteixen totes les grans ciutats europees. Per fer-hi front, Urtasun ha proposat establir un impost sobre l'especulació immobiliària a escala europea. 

 

Governar la globalització
Pel que fa al paper de la UE, Urtasun ha defensat que deixi de ser un "accelerador" de la globalització i ha apostat perquè comenci a governar la globalització. També ha reivindicat la necessitat de fer "majories d'avenç" a Europa per fer polítiques que "protegeixin" els ciutadans i que els poders públics tornin a ser "garants" del benestar social. Al seu torn, Coscubiela ha plantejat el debat sobre les sobiranies que existeix a Europa i ha assegurat que el "conflicte" entre Catalunya i l'Estat és un debat europeu sobre aquesta qüestió "mal plantejat".  A més, Coscubiela ha dit que la UE ha d'explorar com configurar una "nova nacionalitat europea" vinculada al concepte de ciutadà i no al estats. D'altra banda, Coscubiela ha remarcat la necessitat de "subvertir els fonaments" de la UE. "S'ha de posar fre a la globalització econòmica i accelerar la política", ha assenyalat.

 

Comentaris