Puigdemont: "Som els de l'1-O i hem guanyat les eleccions a Catalunya"

El president diu que la victòria a les europees mostra "la persistència" i "fortalesa del seu projecte" a "l'exili"

"Entrarem al Parlament Europeu, els mirarem als ulls i els direm: som els de l’ú d’octubre i hem guanyat les eleccions a Catalunya”. El president a l'exili, Carles Puigdemont, finalitzava així el seu discurs plagat d’agraïments i satisfacció davant la victòria que ha aconseguit a les eleccions del Parlament Europeu la seva candidatura de Junts-Lliures, que ha resultat ser la força més votada amb dos escons. Crits d’independència i aplaudiments del públic present a la roda de premsa, que ha tingut lloc pràcticament a la una de la matinada al Club de Premsa, a Brussel.les, que ha suposat la cloenda d’una nit on la democràcia s'ha fet present a les urnes. El to de satisfacció del president, ara eurodiputat al Parlament Europeu, s'ha fet palès a cada frase que ha pronunciat davant dels catalans residents a la capital d’Europa i que són el suport de la societat civil cartalana a l’exili. “Hem guanyat a Borrell i entrarem al Parlament d’Europa al mateix nivell que ell”, ha dit, exultant de felicitat per haver de trobar-se amb el ministre espanyol.

“Només buscaven que ens apartéssim Clara, Toni i jo, que no ens haguéssim presentat. I, si no hagués estat per la generositat de Xavier, de Gonzalo…”. Els aplaudiments dels presents no el deixaven continuar. “Gràcies. I també a tot l’equip de campanya, a Aleix Sarri, que a més ha hagut de fer de candidat i de director de campanya”. Puigdemont ha volgut reflectir un altre “element decisiu” quan s'ha adreçat als votants, al poble català que, a 3.000 kilòmetres de distància, han dipositat la seva confiança en el seu president. “Aquest vot és molt transversal. Ens ha votat molta gent, gent que vota altres opcions polítiques, som conscients de que la crida que vam fer a la unitat i la llista obeïa a aquesta vocació d’unitat, la que escoltàvem demanar la gent”. I així, ha continuat apel·lant a aqueixa unitat “que volem recordar i recordarem de tots aquest signants”.

 

També ha volgut assenyalar “els més de 3.600 vots a Madrid, al País Valencià i a les Illes”, sense presentar-se en coalició amb altres partits, en clara i tàcita referència a ERC. Destacant, a més, que “no hem pogut distribuir les paperetes a Catalunya, i menys a l’Estat espanyol”. Per a Puigdemont, aquest és un “missatge perquè hi hagi canvis també a l’Estat espanyol. I aquesta és la sentència guanyadora. La veu que portarem a Europa és la veu de la pluralitat”. Amb aquestes paraules, el president s’adreçava també a la justícia espanyola i al procès que està jutjant al seu govern al Tribunal Suprem. Ha tingut, també, paraules amables amb els “companys de viatge” i ha tingut la generositat del vencedor quan ha donat l'“enhorabona als companys de Repúblicas -en referència a ERC- pels tres escons aconseguits”. Els ha recordat que “volem col·laborar a Europa també” i ha celebrat l'esco del Partit Nacionalista Basc. ”Això ens permetrà signar la coalició postelectoral en favor de les llibertats. Les eleccions ens han donat un altre aprenentatge: l'independentisme i la República a Catalunya és profundament europeista i cal aprofundir els resultats de la democràcia a Europa vist els partits que no ho comparteixen”, en referència a les forces d’ultradreta que han entrat al Parlament europeu.

 

Comentaris