El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont: “Som a l’exili per plantar cara i si cal posar-nos en risc”
  • CA

Eugeni Xammar, Manuel Fontdevila o Miquel Josep i Mayol han estat noms recuperats de la memòria aquest dilluns a la plaça de la Porxada de Granollers. Tots tres formen part d’una nissaga de personatges il·lustres realcionats amb la ciutat que van conèixer l’exili per raons polítiques. L’escenari ha estat doncs el més pertinent per un dia marcat per l’actualitat lligada al cap de llista de JxCAT-Lliures per Europa, Carles Puigdemont. Un Quim Torra que ha confessat sentir-se  “entusiasmat” per la història de Granollers i la seva gent —el seu sentit de l’humor “molt català”— i ha pogut establir una passarel·la que connectés aquells altres exilis de figures històriques de la ciutat amb l’actual situació del president Puigdemont i els consellers Ponsatí i Comín.

JxCAT esmerça tots els esforços en aquesta campanya per fer entendre allà on va que l’exili no ha estat una sortida fàcil per aquells que hi han optat i que també és un factor clau pels objectius d’independència. Ara, davant de la possibilitat d’obtenir seients al Parlament Europeu, el president de la Generalitat, Quim Torra, expressa la necessitat que Puigdemont, Comín i Ponsatí guanyin per ser la “veu” d’aquells que es van mobilitzar per l’1-O.

Quim Torra

Quim Torra (J.B.)

Per videoconferència des de Waterloo, Puigdemont ha intervingut per recordar a tothom que necessitat els vots de tothom el 26-M i així, ha dit, “continuar la feina que vam començar l’1-O des del primer dia que vam posar els peus a Bèlgica”. El president a l’exili ha subrallat que no són a l’exili “ni per fer gran un partit polític, ni per quedar-nos quiets o amagats, ni a viure bé, sinó a plantar cara, a lluitar i si cal posar-nos en risc”. Puigdemont ha dibuixat un Estat espanyol “molt autoritari” i per això ha defensat l’exili perquè “calia treballar des d’un espai de garanties de drets que tristament estan prohibits als nostres companys jutjats”.

El suport de la gent, crucial

L’exili, però, ha de tenir un suport popular a Catalunya i les eleccions son l’instrument fonamental perquè es manifesti: “Tot el que hem fet ho hem fet gràcies a vosaltres, perquè no anem sols, anem molt ben acompanyats. I no se n’han sortit perquè hem plantat cara amb una gran justesa de mitjans, però conscients que no ens defensàvem nosaltres, sinó els rets col·lectius del poble de Catalunya, de tots els europeus, perquè som conscients que volem viure en una Europa on no hi hagi una restricció vergonyosa de drets fonamentals”.

Puigdemont ha remarcat la importància d’obtenir almenys tres escons al Parlament Europeu per fer que aquells que han fet la vista grossa fins ara no tinguin cap altre remei que para atenció: “Toca fer política de la bona, basada en el diàleg, a partir del respecte i això només té una metodologia, que és parlar, no és el Codi Penal, son els drets fonamentals i els valors fundacionals de la UE”. Puigdemont no ha volgut verbalitzar molts compromisos, però sí amb un cabdal: “Només podem prometre una cosa, que nosaltres no ens rendim i, si no ens rendim, guanyarem”.

Meritxell Budó

Meritxell Budó (J.B.)

Les paraules de Torra i Puigdemont han esta precedides per intervencions del candidat de Junts per Granollers, Àlex Sastre, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i l’advocat del president a l’exili, Gonzalo Boye. Boye ha defensat que els exiliats “representen la resistència i l’esperit de l’1-O” i per això, ha demanat, que se’ls voti perquè “defensen els interessos de tot el poble català i dels que estan a la presó”. Boye ha explicat que sovint es troba gent que li demana que “cuidi” el president i ha assegurat que “ara és el moment” que sigui la gent que se n’encarregui i que la “millor forma de cuidar-lo” és “votar-lo sense cap contemplació”. L’advocat està convençut que “només des de l’exili es podrà revertir la situació creada pel 155”, sota l’argument que “tard o d’hora Europa marcarà” a Espanya el camí perquè hi hagi “una situació de democràcia autèntica i plena, compatible amb el Tractat de Lisboa”.

A l’exili, per “coherència”

Boye, en contacte constant amb els exiliats, ha assegurat que aquests treballen cada dia “perquè es conegui la realitat del que passa”. S’ha referit a les “victòries jurídiques” assolides i ha afirmat que ara cal reblar el clau i “s’ha de guanyar a les urnes”. Aquest és l’instrument que l’advocat considera que pot servir per blindar els exiliats davant de la intenció de l’Estat “d’evitar que siguin legitimats per fer el treball pel qual se’ls va escollir”. Boye ha afegit que l’exili no és un destí còmode i ha afirmat que els exiliats “estan a l’exili per coherència, perquè no es deixen intimidar i per seguir lluitant per tot allò pel qual vau van votar”.

Gonzalo Boye

Gonzalo Boye (J.B.)

L’advocat ha subratllat que la feina feta des l’exili té un sentit: “Tot el que s’ha fet fora només té sentit si torna dins, totes les resolucions aconseguides fora busquen revertir dins de l’Estat per alliberar els presos i reconduir el procés de l’1-O abans del 155”. Així Boye ha defensat que els exiliats necessitats tinguin “veu directe al Parlament Europeu sense intermediaris ni interferències perquè per parlar pels catalans ja estan els catalans”. “Ens han fet totes les trampes que pugueu imaginar i les hem sortit a desmuntar una a una i així seguirem. Però també necessitem que quan Puigdemont, Ponsatí i Comín se’n vagin al llit no estiguin pendents si seran detinguts l’endemà i per això els heu de votar per guanyar la immunitat”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa