Puigdemont proposa un'‘win-win' a Espanya

JxCAT converteix la campanya internacional pel 26-M en un "combat" per "salvar la democràcia" a Europa

Carles Puigdemont està convençut que la lluita de la candidatura de JxCAT-Lliures per Europa per defensar el dret a l’autodeterminació de Catalunya el 26-M és una proposta que carregada de beneficis. No només pels seus sinó també per aquells que hi estan tant en contra que estarien disposats a moure cel i terra i tot els fils possibles per liquidar-lo i deixar-lo fora de joc. Així ho ha demostrat aquest dissabte el president a l’exili en un acte electoral dins de l’agenda internacional que amb els consellers a l’exili segueix per diverses capitals europees des d’aquesta setmana. Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig han protagonitzat l’acte d’aquest dissabte al Thon Hotel EU, ubicat a la Rue de la Loi de Brussel·les. Des d’allà, Puigdemont ha defensat que si la proposta de JxCAT per Europa guanya, també hi guanya Espanya. Vindria a ser un 'win-win'.

I axí, Puigdemont ha aconseguit reconvertir en una proposta en positiu els retrets a una Europa que en primera instància es va girar d’esquena a la demanda d'una denúncia per la violència policial de l'Estat durant l’1-O. De fet, el mateix referèndum li serveix al president a l’exili per dir que precisament és això el que li fa falta a la UE. “A Europa, li cal l’actitud dels catalans de l’1-O, l’esperit inconformista, la tenacitat i la persistència per salvar la democràcia”, ha defensat Puigdemont, tot afegint que els catalans són “l’antídot contra la regressió democràtica”. Així doncs, més que crítiques a Europa, una proposta de canvi i millora, evitant caure al sac dels euroescèptics que, òbviament, comportaria companyies polítiques poc desitjades.

Carles Puigdemont a Brussel·les

Carles Puigdemont a Brussel·les (JxCAT)

I si per Europa els catalans determinats de l’1-O són l’antídot per Espanya també. “La nostra victòria no és la derrota d’Espanya”, ha afirmat Puigdemont. El que una victòria de JxCAT a Europa pot implicar és, en canvi, “la derrota d’un Estat espanyol que s’allunya dels estàndards democràtics”. El cap de files de JxCAT per Europa ho té clar i ho defensa amb convicció: “Si guanyem nosaltres, Espanya hi guanya. Si hi ha alguna cosa que posa en qüestió el règim del 78 som nosaltres”. En línia amb les intervencions dels darrers dies, Puigdemont ha insistit que el projecte de JxCAT incideix en la necessitat de defensar la democràcia perquè el 26-M “ens la juguem” com també s’hi juguen “les llibertats europees”. El president ha recordat que no han vingut a l’exili “per defensar l’hegemonia d’un color polític”, sinó per entrar al Parlament Europeu i “dir que som els de l’1-O, que hem guanyat a Catalunya i que escoltin la nostra veu”.

Comín, combatiu

En la mateixa línia, en el mateix acte, Toni Comín ha explicat que a Europa hi han anat “per confrontar un Estat que havia decidit abandonar les regles de l’Estat de dret i de la democràcia i comportar-se com un Estat autoritari”. Així doncs, ha afegit, “el combat que estem fent nosaltres, és el combat per la democràcia”. A Europa, ha afegit, es proposen “culminar una lluita pacífica i democràtica, a ser la veu lliure dels pobles d’Europa, perquè volem que el dret a l’autodeterminació sigui respectat al món”.

L'acte de JxCAT s'ha celebrat en un hotel de Brussel·les

L'acte de JxCAT s'ha celebrat en un hotel de Brussel·les (JxCAT)

 

I amb aquests  objectius calen uns determinats ingredients i actituds que els exiliats donen mostres d'estar disposats a posar. En paraules de Clara Ponsatí, “aquesta candidatura [la de JxCAT] és la de la tenacitat, la de l’esperança, i volem que sigui la candidatura de la llibertat”. La consellera ha demanat “farcir les urnes de vots el 26-M com ho vam fer l’1-O. Tornem-hi i guanyarem”.

JxCAT seguirà aquest diumenge la seva campanya europea fora de Catalunya. En aquesta ocasió ho farà a Madrid, on està previst que celebri un acte de campanya amb la periodista Bea Talegón, l’advocat Gonzalo Boye, el senador Josep Lluis Cleries, la diputada electe al Congrés Laura Borràs i el president a l’exili, Carles Puigdemont. L’acte es farà a l’Hotel Villa Real a la Plaza de las Cortes de la capital espanyola.

 

Comentaris (9)
Salva a Europa, votante!!! Fa 5 mesos
Manda a Puigdemont y su mandanga a la papelera de la historia del cómic, que es de donde nunca debió salir.
Carles Viñals Casado Fa 5 mesos
Espanya no accepta victòries de la mà dels catalans, i a nosaltres ens calen estratègies realistes. Les trobareu en l'entrevista a Jorge Cagiao, "l'opció és com pitjor, millor, tot i que faci lleig dir-ho", magníficament glosada per Andreu Barnils a l'article " Quedar bé o ser lliures", tots dos a VilaWeb. Despertem i reaccionem, que no anem pas bé.
arfonzo Fa 5 mesos
me encanta el olor de quiebra de estado por las mañanas !!, (reino de españa , record mundial de quiebras de estado ). !! que pasote !! !! lo que me voy a reir cuando entren los del FMI en madrid .........y pidan ayuda a la República Catalana!!
Català a Mallorca Fa 5 mesos
Als papanates que ens pengen la llufa "d,aborregados" només una coseta, deixeu-nos tranquils i aneu amb els vostres Riveres, Casados i Abascals a pendre x allà on amarguen els cogombres ok? Colono,s go home!!! Salut i República!!!!
Sa llengo balear Fa 5 mesos
Fora colons catalani de ses illes.
Pau Fa 5 mesos
La majoria de balears i valencians no sou més burros perquè no us entreneu... Podrieu voler ser balears o valencians, que estaria bé; però voleu ser-ho per a tenir el signe distintiu de set més espanyols que ningú, quan podrieu ser catalans (cosa que altres no poden). És a dir, podent set d'un país de primera, preferiu ser d'una merda de segona; d'un país inferior als occidentals avançats.
jalfe Fa 5 mesos
L'estat espanyol sortiria guanynt, i molt, si fos capaç d'acceptar el repte democràtic i convocar un referèndum acordat. no serien pocs els demòcrates que s'ho pensarien abans de sortir d'un estat plenament democràtic i amb separació de poders, cosa que s'evidenciaria si fos capaç de fer la consulta. Li podrà la por o la coherència democràtica?
Clar Fa 5 mesos
Cal una victoria aclaparadora de per derrotar el franquisme que Europa no pot fer veure que no veu. I marxem
Maleteroman, sólo eres un miserable cobarde. Fa 5 mesos
El único objetivo, es el que ya ha conseguido la Joana Ortega; grandísimos borregos.
Win-win dice el tordo Fa 5 mesos
Qué jeta tienes Puchineli.
Serret Fa 5 mesos
Que falta de respecta, dir-te que la incultura porta a expresar-te com ho fas tu
TSSO Fa 5 mesos
Convé que guanyi aquesta llista i que entri la Clara Ponsatí. Només els exiliats lliures podran defensar Catalunya com cal a Europa. Votar al Junqueras és llençar el vot perquè no el deixaran sortir