Puigdemont i Borrell es disputen la victòria de les europees a Catalunya, segons JxCat

"La polèmica per la candidatura de Puigdemont ha reforçat les opcions de JxCat", asseguren els junters

Carles Puigdemont i Josep Borrell es disputarien la victòria a les eleccions europees a Catalunya, segons una enquesta interna de Junts per Catalunya a la qual ha tingut accés El Món. Aquest sondeig indica que JxCat pot guanyar les properes eleccions europees a Catalunya amb entre el 23 i el 24% del sufragi. Però que molt a prop se situaria el PSC, amb entre el 22 i el 23%, i després ERC que rondaria el 20-21%. Així les coses, JxCat podria sumar al voltant de 800.000 butlletes, el que suposaria unes 300.000 més que les obtingudes a les darreres eleccions al Congrés dels Diputats.

Tot i això, és evident que els resultats dels comicis espanyols han impulsat els socialistes a una tendència alcista i en tan sols tres mesos les seves expectatives electorals per aquests comicis han augmentat en 6 punts percentuals. Contràriament, el PP està en crisi i amb prou feines s’estima que arribi al 4% del vot, mentre que Cs es manté al voltant del 12% i Comuns-Podem aguanten a la baixa amb entre el 12 i el 13%.

Segons JxCat, "les eleccions al Congrés han tingut un gran impacte en els partits d’àmbit espanyol, mentre que la polèmica per la candidatura de Puigdemont ha reforçat les opcions de JxCat".

 

Transvassament de vot

 

 

Les dades que té JxCat posen de relleu com la candidatura europea que encapçala Carles Puigdemont atrau explícitament a 1 de cada 4 votants d’ERC del passat 28-A (uns 250 mil), als quals se sumen la majoria dels de Front Republicà, la llista que encapçalava Albano-Dante Fachin. Però, a més, encara hi ha uns altres 250 mil dels votants d’ERC de fa tres setmanes que tenen dubtes sobre què fer. "Molts potser és queden a casa o acaben votant novament als republicans, però també n’hi haurà que acabaran decantant-se finalment per la llista de Puigdemont", assegura l'informe de JxCat. En un altre àmbit també destaquen que hi ha molts indecisos i encara es poden produir moviments de vot important entre PSC i Comuns o entre PSC i Cs.

 

Comentaris