Puigdemont confirma el seu lideratge

El més d'un milió de vots al conjunt de l'Estat aconseguit per JxCAT consolida el front internacional de l'independentisme

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha aconseguit els seus objectius i ha validat les expectatives de JxCAT de convertir aquesta nit electoral en una nit efectivament de resultats “històrics”. Els resultats a les europees el confirmen com el líder indiscutible de l’independentisme a nivell europeu superant, per una banda, Oriol Junqueras, i per l’altra, el seu principal adversari, el ministre socialista Josep Borrell. Puigdemont confirma una victòria després d’haver superat els entrebancs que la Junta Electoral Central (JEC) va intentar posar amb la pretensió de fer descarrilar la seva candidatura.

Les xifres atorguen el triomf de Puigdemont a totes les províncies catalanes amb un total 980.508 vots (28,53%), seguit pel PSC amb 760.302 vots (22,13%) i ERC-Ara Repúbliques amb 727.893 vots (21,18%) amb pràcticament el 100% escrutat. Per províncies, ERC se situa en segona posició a Tarragona, Lleida i Girona, però Barcelona atorga finalment la segona posició als socialistes a nivell de Catalunya.

La llista del president a l’exili aconsegueix d’aquesta manera dos escons al Parlament Europeu, així que Toni Comín l’acompanyarà en aquesta aventura, que JxCAT pensa utilitzar per obrir un nou front de l’independentisme per tal d’internacionalitzar la causa catalana. El nombre d'escons a favor de JxCAT encara podria variar en els propers mesos. El vicepresident de la Mesa del Parlament, Josep Costa, advertia aquest diumenge a la nit que Clara Ponsatí podria aconseguir el seu escó si finalment es confirma el Brexit, que afectaria amb una redistribució d'escons entre els estats membre.

La incògnita ara, però, està en conèixer de quina manera Puigdemont i Comín podran fer efectius els seus escons perquè si no viatgen a Madrid per recollir l’acta probablement s’obri un nou front judicial amb l’Estat espanyol que s’acabi de dirimir, finalment, al Tribunal Europeu de Justícia de la Unió Europea (UE).

 

Suport a la resta de l'Estat

Una altra dada interessant de la nit electoral és el suport que la llista de JxCAT ha aconseguit a la resta de l’Estat espanyol on, amb gairebé el 100% dels vots escrutats, es comptabilitzen gairebé 38.000 suports per Puigdemont. Les principals comunitats autònomes que han donat suport a JxCAT han estat les Illes Balears (10.513), País Valencià (6.906), País Basc (5.056), Comunitat de Madrid (3.706), Andalusia (2.488), Galícia (1.934) o Illes Canàries (1.610).

 

Comentaris