Puigdemont confirma el seu lideratge

El més d'un milió de vots al conjunt de l'Estat aconseguit per JxCAT consolida el front internacional de l'independentisme

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha aconseguit els seus objectius i ha validat les expectatives de JxCAT de convertir aquesta nit electoral en una nit efectivament de resultats “històrics”. Els resultats a les europees el confirmen com el líder indiscutible de l’independentisme a nivell europeu superant, per una banda, Oriol Junqueras, i per l’altra, el seu principal adversari, el ministre socialista Josep Borrell. Puigdemont confirma una victòria després d’haver superat els entrebancs que la Junta Electoral Central (JEC) va intentar posar amb la pretensió de fer descarrilar la seva candidatura.

Les xifres atorguen el triomf de Puigdemont a totes les províncies catalanes amb un total 980.508 vots (28,53%), seguit pel PSC amb 760.302 vots (22,13%) i ERC-Ara Repúbliques amb 727.893 vots (21,18%) amb pràcticament el 100% escrutat. Per províncies, ERC se situa en segona posició a Tarragona, Lleida i Girona, però Barcelona atorga finalment la segona posició als socialistes a nivell de Catalunya.

La llista del president a l’exili aconsegueix d’aquesta manera dos escons al Parlament Europeu, així que Toni Comín l’acompanyarà en aquesta aventura, que JxCAT pensa utilitzar per obrir un nou front de l’independentisme per tal d’internacionalitzar la causa catalana. El nombre d'escons a favor de JxCAT encara podria variar en els propers mesos. El vicepresident de la Mesa del Parlament, Josep Costa, advertia aquest diumenge a la nit que Clara Ponsatí podria aconseguir el seu escó si finalment es confirma el Brexit, que afectaria amb una redistribució d'escons entre els estats membre.

La incògnita ara, però, està en conèixer de quina manera Puigdemont i Comín podran fer efectius els seus escons perquè si no viatgen a Madrid per recollir l’acta probablement s’obri un nou front judicial amb l’Estat espanyol que s’acabi de dirimir, finalment, al Tribunal Europeu de Justícia de la Unió Europea (UE).

 

Suport a la resta de l'Estat

Una altra dada interessant de la nit electoral és el suport que la llista de JxCAT ha aconseguit a la resta de l’Estat espanyol on, amb gairebé el 100% dels vots escrutats, es comptabilitzen gairebé 38.000 suports per Puigdemont. Les principals comunitats autònomes que han donat suport a JxCAT han estat les Illes Balears (10.513), País Valencià (6.906), País Basc (5.056), Comunitat de Madrid (3.706), Andalusia (2.488), Galícia (1.934) o Illes Canàries (1.610).

 

Comentaris (11)
odisea Fa 7 mesos
Puigdemont es como solo ante el peligro,triunfador de estas elecciones,guste o no.
odisea Fa 7 mesos
Guste o no ,Puigdemont ha sido como solo ante el peligro,triunfador absoluto de estas elecciones.
at Fa 7 mesos
clatellada a mossen junqueras que no va voler fer una llista conjunta amb el president i ha fet molt mal resultat a les europees. A veure si n´apren alguna cosa..
RFS Fa 7 mesos
Vascos tremoleu !!
ferran Fa 7 mesos
El més evident d’aquest matí, ha estat veure els llepaculs i lacais del règim anomenats periodistes, com amagaven de manera impúdica la victòria de Puigdemont.
Il·lusions Fa 7 mesos
El lideratge del pitjor resultat obtingut a les municipals?
Javier Díaz Fa 7 mesos
Com sempre l,estat i el govern caspanyola farà orelles sordes Declaració Unilateral d, independència
Mayoría independentista en Cataluña Fa 7 mesos
50,01%, sólo con JxCAT y Ahora República en las elecciones europeas
Pues no es así Fa 7 mesos
En Cataluña JxCat = 28,52%; ERC = 21,19%. Total: 49,71%. Por poquito.
Carles Fa 7 mesos
El que no se consuela es porque no quiere .
Guanya l'ego. Fa 7 mesos
Puigdemont i els seus amics van guanyant, i el seu partit va perdent bous i esquelles.
Ramon Fa 7 mesos
Fota't, Espanya-ERC!