Maniobra del PP, Cs i PSOE per evitar que Puigdemont i Comín siguin eurodiputats

Els tres partits reclamen al president del Parlament Europeu que suspengui les credencials temporals per a tots els electes espanyols

PP, Cs i PSOE han demanat al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que suspengui tots els permisos temporals als eurodiputats electes de l'Estat per evitar que Carles Puigdemont i Toni Comín puguin entrar a la cambra i tinguin una credencial sense haver recollit l'acta a Madrid, segons ha pogut saber l'ACN. Els tres partits han escrit una carta conjunta a Tajani argumentant que a l'Estat espanyol encara no hi ha encara "llistat oficial" de diputats electes i que "no es pot acreditar cap diputat abans de recollir l'acta a Madrid". Tot i que tradicionalment molts eurodiputats de l'Estat ho han fet, i fins i tot alguns, com José Ramón Bauzá, ja ho han fet aquesta vegada, PP, Cs i PSOE han demanat que se suspengui aquesta possibilitat per a tothom a l'adonar-se que amb l'acreditació temporal Puigdemont o Comín podrien entrar a la cambra. De fet, han demanat que es revoquin les acreditacions que ja s'hagin tramitat.

 

A la carta, que signen els caps de delegació dels tres partits, Esteban González Pons (PP), Iratxe García (PSOE) i Javier Nart (Cs), els eurodiputats asseguren que "segons la legislació espanyola no pot acreditar-se cap eurodiputat sense recollir l'acta a Madrid i jurar o prometre acatament a la Constitució".  Segons els tres partits, la decisió de permetre permisos temporals "sense que hi hagi llistat oficial" ni s'hagi acabat l'escrutini provoca una "greu pertorbació política i una gran inseguretat jurídica". 

 

 

En aquest sentit, sol·liciten que "se suspengui immediatament l'acreditació provisional d'eurodiputats espanyols fins a rebre la notificació oficial de les autoritats competents" i que "s'anul·lin les acreditacions emeses per error".  La carta té data d'aquest mateix 29 de maig. Prèviament, alguns partits ja havien demanat que el Parlament Europeu actués per evitar l'entrada de Puigdemont a la cambra. En aquest sentit, els diputats electes de Cs, encapçalats per Luis Garicano, havien escrit a Tajani per expressar la seva "gran preocupació amb que, arran dels resultats de les eleccions europees, Puigdemont es presenti a les instal·lacions del Parlament Europeu per registrar-se i recollir la seva acreditació". A la carta, asseguraven que Puigdemont és un "fugitiu de la justícia" i instaven el president de la cambra a actuar i prendre "els passos necessaris" perquè el líder de JxCat "no fos autoritzat a registrar-se ni a obtenir una acreditació".

 

Comentaris