JxCAT juga la carta de Talegón a l’Hospitalet: “Espanya està pitjor que Turquia”

La periodista demana el vot per Puigdemont perquè afirma que "com a espanyola" el projecte de Lliures per Europa la representa

JxCAT ha decidit jugar la carta de Bea Talegón aquest divendres a l’Hospitalet de Llobregat on, en un acte davant d'unes 200 persones al Centre Catòlic, la periodista espanyola ha justificat per què ella, “una ciutadana del Regne d’Espaya que viu a Castella”, dóna suport a la candidatura de Carles Puigdemont a Brussel·les el proper 26-M. Talegón ha denunciat que Espanya, com sosté una moció del partit alemany Die Linke al Bundestag, “s’està comportant com Turquia” pel que fa la "violació de drets fonamentals", tant és així que fins i tot, ha subratllat, “posats a comparar, estar pitjor” que el país turc perquè allà es permet almenys la presència d’observadors internacionals als judicis, mentre que el Tribunal Suprem espanyol els va rebutjar en la causa de l’1-O.

Talegón ha seguit amb la seva denúncia d’un Estat “que ha caigut i retrocedit molts passos enrere en la conquesta de valors democràtics per a tots els ciutadans”. Això, ha advertit, “no és una qüestió de drets o esquerres, és de democràcia o retrocés en les llibertats que qualsevol ciutadà de la UE ha de tenir”.

La periodista ha demanat que aquí no s'ha de parlar de “bàndols” i que qui tracti de fer-ho “s’equivoca” perquè “en un règim com l’espanyol només permeten existir i parlar a aquells que beneficien el règim”. Així doncs, Talegón ha defensat que “no podem parlar d’esquerres i de dretes, per desgràcia, sinó de conquerir llibertats i drets fonamentals per tots perquè no hem arribat a aquest punt”. Un estatus del qual, en opinió de Talegón, Espanya està lluny i només hi arribarà “si s’aconsegueixen repúbliques capaces de governar seguint les ordres de ciutadans en eleccions lliures i amb mitjans públics lliures”.

Europa és un horitzó clau en aquesta lluita, ha alertat Talegón, i creu que les institucions s’haurien “d’involucrar amb el que passa al Regne d’Espanya” perquè “s’estan vulnerant principis democràtics en un estat membre”. Malgrat el suport a la candidatura de Puigdemont, Talegón ha volgut traçar una línia amb les “sigles”: “No estic aquí per abanderar sigles d’un partit, estic aquí perquè com a ciutadana espanyola també necessito algú que representi l’Europa que jo vull i el projecte que representa l’Europa que jo vull és la candidatura de Lliures per Europa”.

Meritxell Borràs fa campanya

Talegón ha estat precedida per discursos de l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, i l’exconsellera de Governació Meritxell Borràs. Borràs, que ha abandonat la política professional i en aquest moment està sent jutjada al Suprem per l’1-O, tanca la llista de JxCAT a L’Hospitalet. Ha assegurat que tot i haver deixat al política no ha renunciat a les seves idees perquè considera que la independència és “una causa noble”. “Ho crec amb tota sinceritat, des de la democràcia i des del parlamentarisme podem defensar, com hem fet sempre, les nostres idees, per fer un país millor”.

Meritxell Borràs

boMeritxell Borràs (JxCAT)

 

Trias, per la seva banda, ha fet èmfasi en la llista que JxCAT ha aconseguit fer per Europa malgrat tots els impediments. L’exalcalde ha remarcat que és important obtenir representació a Europa per explicar “molt clar què és Catalunya, una nació que es troba en una situació de dependència humiliant per part de l’Estat espanyol, que té l’actitud d’humiliar”.

Puigdemont, per una Europa capaç d'aixecar "targetes vermelles"

L’acte l’ha tancat Carles Puigdemont des de la Casa de la República, una intervenció en què ha aprofitat per agrair el compromís de Talegón. “Gràcies infinites pel teu patriotisme que compartim tots, Europa i la democràcia allà on hi hagi democràcia és casa nostra, t’agraeixo el teu compromís i gest indubtable”, ha dit el president a l’exili recordant que al costat de Gonzalo Boye es va prestar per “salvar una candidatura que volien fora”.

Una candidatura, ha dit Puigdemont, que té la voluntat de “dirigir un missatge, no només a Catalunya, Espanya, sinó a Europa, sobre el tipus de democràcia que volem, una democràcia transversal o gairebé que no ens serveix”. Puigdemont ha afegit que s’imagina una Europa que sigui capaç “d’aixecar la targeta vermella” a un Estat “poderós” que “no actua amb les regles del joc”. El candidat de JxCAT ha advertit que Europa està “amenaçada per populismes i el nacionalisme d’Estat, que és al darrere de les grans catàstrofes, com bé sabem els catalans que portem dècades patint-lo”.

 

Comentaris