JxCat confia arreplegar vots espanyols a les europees perquè Puigdemont superi Junqueras

La candidatura de l'expresident denuncia problemes amb les paperetes a Espanya i rep desenes de sol·licituds d'apoderats pel 26-M

JxCat confia en Espanya. Encara que sigui per guanyar les eleccions europees del 26-M. Fonts de la candidatura de Carles Puigdemont consultades per l'ACN expliquen que JxCat confia que els vots que rebi d'arreu de l'Estat impulsin l'expresident a superar ERC, que té l'exvicepresident Oriol Junqueras com a cap de llista. A més, des de la llista que encapçalen Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí denuncien problemes amb les paperetes a Espanya. Tot i això, JxCat ha rebut desenes de sol·licituds -a través de les xarxes socials i missatges als propis candidats- de ciutadans espanyols que es proposen per ser apoderats el 26-M als col·legis electorals. JxCat té representants provincials al País Valencià, Balears, Galícia, País Basc i Madrid, que s'encarregaran de buscar apoderats i interventors.

Des de fa setmanes que JxCat rep missatges de ciutadans d'arreu de l'Estat preguntant si podran votar la llista de Puigdemont el 26-M, o fins i tot per proposar ser apoderats. La majoria arriben del País Valencià i Balears, però també del País Basc, Madrid, Aragó, Astúries, Andalusia i les Illes Canàries. Alguns són catalans que resideixen en altres comunitats autònomes, però també n'hi ha de ciutadans nascuts arreu de l'Estat.

JxCat fa dies que denuncia que s'ha trobat amb problemes per enviar les paperetes de les eleccions europees a Espanya. De fet, la candidatura també ha advertit de diverses complicacions per fer-les arribar a Catalunya, sobretot pel poc marge que ha tingut després de superar el "veto" de la JEC a Puigdemont, Comín i Ponsatí. Per això ha posat en marxa l'autoanomenada 'operació paperetes', per fer arribar les butlletes de JxCat arreu del Principat.

A banda, la candidatura fa ara una crida per trobar voluntaris per ser apoderats i interventors: "Ajuda'ns a garantir el joc net a les eleccions", demana JxCat a través d'una imatge que farà circular a través de les xarxes i que insta els simpatitzants a entrar a la seva pàgina web per omplir la butlleta d'inscripció.

El rival a batre és la llista d'ERC, tal com asseveren des de la seu del carrer Jesús. Després de la victòria dels republicans el 28-A, JxCat no amaga que vol superar "sí o sí" la candidatura de Junqueras. Les enquestes s'han igualat i assenyalen un frec a frec entre JxCat, ERC i els socialistes, una tendència que l'entorn de Puigdemont vol aprofitar per consumar "l'efecte remuntada" i guanyar les eleccions europees. O, almenys, perquè Puigdemont quedi per davant de Junqueras: "És l'objectiu", remarquen les fonts consultades.

 

 

Mirada a Madrid

JxCat té la mirada posada a Madrid. La formació va fer un míting de campanya diumenge passat a un hotel, i no davant la presó de Soto del Real com va fer abans del 28-A. Conscients que poden arreplegar vots a la capital espanyola, JxCat va organitzar un acte amb Laura Borràs, Josep Lluís Cleries, Gonzalo Boye, Beatriz Talegón i, des de Bèlgica, el propi Puigdemont. Els organitzadors de l'acte admeten que les poques desenes d'assistents a l'acte van fer abaixar una mica les esperances, però confien que aquest diumenge hi hagi més ciutadans dels que esperen que, arreu de l'Estat, donin el seu suport a la candidatura.

JxCat espera que molts "demòcrates espanyols" que també denuncien la "repressió" de l'Estat contra els independentistes apostin per enfortir la "candidatura dels exiliats", tal com fan notar des del carrer Jesús. De fet, les referències a la ciutadania espanyola ha estat constant en els actes de la campanya del 26-M. "És important per Espanya que tinguem un bon resultat. Els espanyols mereixen viure en un Estat on ningú passi por per escriure un tuit", va subratllar Puigdemont des de Waterloo, en l'acte de Madrid. Per cert, les paperetes de JxCat a l'Estat -menys a Catalunya- tenen un dibuix de la cara del cap de llista.

La candidatura de "l'autèntic líder de l'independentisme" -tal com el defineix Elsa Artadi- s'encomana a Espanya, almenys pels vots que poden ajudar-lo per superar el qui va ser vicepresident del seu Govern.

 

Comentaris