Junqueras suggereix que ser candidat des de la presó “té més mèrit” que des de l’exili

No descarta parlar amb el govern de Pedro Sánchez al Congrés quan reculli l’acta de diputat malgrat el TS li prohibeixi fer “reunions”

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha protagonitzat una roda de premsa conjunta amb Ernest Maragall aquest dissabte per videoconferència des de la presó de Soto del Real. Els dos candidats han respost les preguntes de l’acte, organitzat per l’agència ACN a Barcelona, en dos torns diferenciats i poca interacció perquè el president d'ERC pogués aprofitar cada segon de la connexió autoritzada per la JEC. La videoconferència ha durat mitja hora exacta i Maragall li ha agafat el relleu amb una intervenció més pausada.

Junqueras ha destacat la dificultat de ser candidat “des de la presó”, en una referència indirecta a la condició d’exiliat del cap de llista europeu de JxCat, Carles Puigdemont. Tot i així, ha subratllat el “màxim respecte” cap la decisió de l’expresident de deixar l’acta al Parlament català si és escollit eurodiputat, a més de “l’apreci” personal i polític cap a ell. 

Ha precisat que si és escollit voldrà “recollir l’acta al Parlament Europeu” i “renunciaria a la del Congrés” obtinguda el passat 28A, tot i que prefereix “no especular sobre escenaris futurs”. Ha emfatitzat que a més de ser el candidat d’ERC, encapçala també la candidatura de 49 partits del continent a la presidència de la Comissió Europea. “Per primera vegada a la història un pres polític seria parlamentari europeu i asseuria a la cambra la vergonya d’un estat europeu”, ha dit. 

La “màxima expressió de la injustícia” espanyola, ha insistit, “és l’empresonament de persones innocents”. També ha tret pit de la victòria d’ERC a les passades eleccions i ha proclamat que “portar al Parlament Europeu i a la Comissió el pres polític que acaba de guanyar les eleccions legislatives és el millor instrument perquè Europa es miri al mirall”.Parlar amb Sánchez al Congrés

 


Junqueras també ha obert la porta a poder parlar amb Pedro Sánchez o altres dirigents del govern espanyol dins del Congrés, el dia que vagi a recollir l’acta. Ha recordat que el Tribunal Suprem prohibeix als presos “fer reunions” i ha reconegut que “ningú ha explicat” com es farà exactament la seva presa de possessió, però ha confiat en poder intercanviar algunes paraules a l’hemicicle. Junqueras no ha volgut desvetllar, però, què té pensat dir quan assumeixi el càrrec.

“M’agradaria parlar amb tothom, clar, i és l’actitud que tindrem al Congrés i al Parlament Europeu”, ha respost als periodistes. Bona part dels professionals l’havien seguit en nombroses rodes de premsa abans de l’empresonament i aquest matí li han enviat salutacions afectuoses en formular-li les seves preguntes per videoconferència.

Sobre la seva situació personal, ha assegurat que no perd “l’esperança, ni el compromís, ni la il·lusió” pel fet d’estar a la presó. “Si els meus fills n’han d’extreure alguna lliçó, que sigui la de l’esforç continuat i la voluntat de superar les dificultats”, ha dit. Abans que es tallés la connexió puntualment a dos quarts d’onze, ha desitjat que quan surti lliure pugui “compartir una passejada a l’aire lliure, sota el sol, pels carrers de Barcelona amb l’alcalde Maragall”.

 

Comentaris