ERC felicita Puigdemont però es reivindica com “el primer partit del país”

Marta Vilalta i Diana Riba veuen “fàcil” construir una “unitat d’acció” amb JxCat al Parlament Europeu pel denominador comú de ser “represaliats”

Els republicans han valorat aquest dilluns amb gran optimisme els resultats de les eleccions europees, on van quedar segons a Catalunya amb la llista encapçalada per Oriol Junqueras. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, i la candidata Diana Riba han comparegut a la seu del partit per avançar línies estratègiques a nivell local i europeu. Després de felicitar Carles Puigdemont per la seva victòria electoral, Riba ha advocat per bastir una “unitat d’acció” d’ERC i JxCat al Parlament Europeu

“Creiem que serà fàcil perquè totes les veus que hem entrat vivim la repressió en primera persona”, ha dit, per advertir a més que “la repressió no s’acabarà” a curt termini. Ha defensat no haver aplicat aquesta unitat en la confecció d’una sola llista per l’aposta d’ERC per les llistes separades i “la tradició de coalició amb altres forces de l’Estat Espanyol” com BNG i Bildu. “La coalició Ara Repúbliques ha estat un gran camí que seguirem endavant”, ha reblat.

“Només podem estar molt contents perquè un pres polític entrarà els propers dies al Parlament Europeu”, ha recordat Riba, que ha advertit que caldrà veure molt a curt termini “quin paper juga” la institució europea. També ha celebrat que la nova composició de la cambra “trenca el bipartidisme” actual, perquè el Partit Popular europeu ha perdut 40 diputats. Així, ha recordat que Ara Repúbliques “representarà les nacions sense estat” i formarà part del grup Verds-ALE, que segons ella tindrà ara “força per canviar les dinàmiques”.

Vilalta ha ressaltat que els resultats situen ERC com “el primer partit del país” i ha apostat, com Ernest Maragall, per “articular grans majories republicanes i progressistes” que incloguin JxCat i comuns. Les eleccions d’aquest diumenge, al seu entendre, posen “més a prop” l’assoliment d’una República Catalana.

 

La portaveu ha celebrat els 3.107 regidors obtinguts, més d’un 30% d’increment respecte als 2.284 de fa quatre anys. Ha posat en valor que els republicans hagin guanyat a 12 capitals de comarca i 19 consells comarcals, a banda de ciutats destacades com Lleida, Manresa, Blanes i Vilanova i la Geltrú. També ha qualificat de “resultats espectaculars” els aconseguits a Tarragona, on ERC ha estat segona a escassa distància del PSC: “Obren moltes possibilitats de fer un tomb”.

 

Comentaris