ERC aprofita que juga a casa per ensenyar la nova estratègia del partit

Acte dels republicans a Sant Vicenç dels Horts, meca del seu líder que connecta en directe des de Soto del Real

L’espai és simbologia i els noms també. Ho sabien els faraons i ho saben els spin-doctors de la fast política d’avui dia. Per aquest motiu, els estrategues de la campanya d’ERC han celebrat aquest migdia un acte a Sant Vicenç dels Horts. Aquest municipi del Baix Llobregat és la meca republicana. És on va nèixer el lideratge polític d’Oriol Junqueras amb una plataforma electoral que l’any 2011 va escombrar el PSC del govern municipal, quan era independent i no militant d’ERC tot i que ja feia d’eurodiputat de la formació. De fet, Junqueras va consolidar el seu regnat a ERC gràcies a aquesta alcaldia que el va esperonar a presidir a ERC en la nova etapa del partit sorgida del 26è Congrés de Girona del 2011.

 

Però l’acte també anava més enllà. Mostrava un altres missatge de força, d’estratègia política de la nova ERC en el nou espai polític de canvi d’hegemonia en el catalanisme sobiranista. L’escena que ERC ha ensenyat a la plaça Onze de Setembre davant unes 300 persones ha estat concloent: un històric del PSC reconvertit en un afanyat independentista com alcaldable de Barcelona per ERC i un exeurodiputat estrella d’ICV empresonat per independentista i també senador electe dels republicans. Una postal rematada per l'acaldessa de la marca junquerista al poble, Maite Aymeric, i la presència del conseller d’Afers Socials Chackir El Homrari, que prové de la UGT i un dels pocs consellers que ha despatxat amb Carles Puigdemont a Waterloo.

 

En directe des de Soto del Real, Junqueras i Romeva han reclamat el vot per convertir els municipis en adalids del nou republicanisme. De Sant Vicenç, -on es presenta amb el nom primari de Junts per Sant Vicenç, marca anterior a la polisèmia de l’espai convergent- a Sant Cugat del Vallès fins arribar a Barcelona. ERC busca més caps de pont a l’àrea metropolitana i sobretot fortificar les posicions assolides en les dues darreres eleccions aquell magma descrit en el concepte global de “territori”.

 

Inspirats en la victòria republicana de 1931 com una referència històrica del canvi de règim, però això sí, sense passió ni efectivitat. Els líders que participen en els debats parlen del 31, però cap en fa referència com una “finestra d’oportunitat” -una eina pensada per superar el trauma de la pèssima gestió política del Primer d’Octubre- per proclamar la República.   Ara si s’esdevè una victòria republicana, l’únic missatge és “ampliar la base” i aconseguir la llibertat dels presos. Aquest és missatge que han repetit Junqueras i Romeva en connexió directe des de la presó. "Reivindiquem Sant Vicenç dels Horts com el model de país que volem construir en lògica republicana”, ha exigit Junqueras.

 

 

"Fem xarxa", ha reclamat per la seva banda el conseller d'Afers Socials per "crear comunitat". "Fa anys no hauríem pensat ser tants i tant forts, i ho hem fet perquè persistim i fem bé la feina, la millor manera de fer republicans i republicanes", ha sentenciat Chackir El Homrari. El nou dogma d'ampliar la base és que cal una 'gestió virtuosa del poder' per fabricar republicans disposats a desafiar l'Estat. Un supòsit que els estrategues de la competència independentista, JxCAT, no els acaba de convèncer perquè entenen que si la gent percep que amb l'autonomia n'hi ha prou perquè es fa bé, qui vol la independència?-

 

ERC intenta consolidar la seva estratègia triomfadora a les passades espanyoles malgrat el cost d’oportunitat que ha suposat. La presó del seu president i l’exili de la seva secretària general, Marta Rovira, o que Romeva, Carme Forcadell i Dolors Basa romanin a Soto del Real és un cost altíssim però aprofitat per forjar la nova hegemonia del catalanisme.

 

 

Comentaris