Els comuns confien en la mobilització obrera per frenar l’extrema dreta a Europa

L’escriptor britànic Owen Jones acompanya els caps de llista a Catalunya i Espanya, Ernest Urtasun i Maria Eugenia Palop

Els comuns fonamenten la seva estratègia a les eleccions europees en la mobilització de la classe obrera, com han fet palès aquest dilluns el míting del partit a Sant Andreu. L’escriptor i referent de l’esquerra britànica Owen Jones ha acompanyat l’alcaldessa Ada Colau i els caps de llista a Catalunya i Espanya, Ernest Urtasun i Maria Eugenia Palop per demanar polítiques atrevides contra el canvi climàtic, el neoliberalisme i “l’austericidi”. 

 

“El 2015 aquesta ciutat va enviar un missatge al món: davant del desastre financer la Barcelona dels prodigis va posar d’alcaldessa a la dona que parava desnonaments”, ha proclamat Urtasun (ICV). “El capitalisme desfermat vol convertir les grans capitals en llocs per a les elits internacionals, que especulen amb els drets de la gent, però Barcelona ha donat un exemple al món de ciutat que no vol que la gent sigui expulsada”, ha defensat.  “La vella Europa està morint i molta gent sent desafecció cap el somni europeu, però nosaltres no comprem l’status quo, ni l’europeisme lampedusià d’Emmanuel Macron ni la via de la foscor que ens pinta l’extrema dreta”, ha comparat. L’alternativa dels comuns, ha dit, són les polítiques de Colau a Barcelona.

 

 

Palop, per la seva banda, ha parafrasejat Josep Pla i ha defensat que “una ciutat feminista és un nus de cases, veïnitats i amor”. En canvi, ha criticat l’especulació urbana de la que ha dit que “no genera cap propietat legítima” perquè no fa “cap funció social”. També ha aplaudit “les mesures adoptades pels ajuntaments de Barcelona i Madrid” contra la contaminació, que segons la cap de llista de Podemos “han salvat Espanya de ser multada” al darrer moment. “Hi ha gent del PP que enyora moltíssim els embussos del diumenge a la tarda!”, ha ironitzat. Finalment ha defensat que Espanya i Europa donin més protagonisme polític a les ciutats i ha correspost la invitació de Colau amb una lloança al seu municipalisme: “Barcelona està lluitant perquè no ens robin l’autonomia local”. 

 

Owen Jones ha reivindicat el poder de la ciutadania i ha assegurat que la capital catalana és un referent d’empoderament: “Barcelona en comú i Ada Colau són un far d’esperança per tothom”. “La injustícia no és com la pluja, es pot evitar amb força, imaginació i molta feina”, ha defensat el britànic. “I la manera d’aconseguir el canvi no és esperar la bona voluntat dels que estan al poder sinó amb la lluita dels que estan a baix”, ha afegit. El sistema econòmic, ha argumentat, “no és democràtic” perquè “sempre hi manen les mateixes persones”. Per a Owen, l’actual situació d’Europa obliga a “tornar a aprendre les lliçons dels anys 30 i 40”: “Quan hi ha crisi, torna a sortir la bèstia de l’extrema dreta”.

 

Comentaris