El Partit del Brexit i la CDU de Merkel, les formacions amb més diputats a l'Eurocambra

La Lliga de Salvini se situa tercer després d'una victòria sense precedents a Itàlia

El Partit del Brexit de Nigel Farage i la Unió Cristianodemòcrata (CDU) d'Angela Merkel seran les formacions amb més diputats en la nova legislatura del Parlament Europeu, amb 29 cadascun, encara que en el cas de la formació britànica es tracta d'una victòria que té els dies comptats si s'avança en el divorci entre el Regne Unit i la UE. Els britànics van acudir el passat dijous a votar, tot i que el Brexit havia d'haver conclòs a finals de març. La successiva ampliació dels terminis --ara fins al 31 d'octubre-- va obligar a celebrar les eleccions europees, en un escenari convuls que ha derivat fins i tot en la dimissió de la primera ministra, Theresa May.

 

El partit de Farage ha tret partit del caos amb un èxit sense precedents que li permet empatar en nombre d'eurodiputats amb la CDU, que malgrat perdre vots ha aconseguit mantenir-se com la formació més votada a Alemanya. El partit de Merkel, obligat a reconfigurar-se després de l'anunciada sortida de la canceller, ha obtingut també 29 escons.

 

 

A només un eurodiputat de distància se situa la Lliga, que en suma 28 després d'obtenir una victòria sense precedents a Itàlia. El partit de Matteo Salvini ha aconseguit un de cada tres vots vàlids en les europees i està cridat a liderar una nova aliança que podria aglutinar formacions ultradretanes i antiimmigració de diferents països europeus. Un potencial soci de Salvini és el Partit Llei i Justícia (PiS) polonès, que aglutina 28 representants després d'evitar el 'sorpasso' d'una coalició europeista.

 

Comentaris