Cañas (Cs) diu que l'"ecosistema" de Puigdemont a l'Eurocambra serà la ultradreta

No preveu rellevar Arrimadas a Catalunya: "No crec que es donin les circumstàncies"

El número sis de Cs a les eleccions europees, Jordi Cañas, ha afirmat que el grup parlamentari de la ultradreta serà l'únic on podrà encaixar el candidat de JxCat i president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, si el trien.

"Amb els ultres xenòfobs i nacionalistes. És el seu ecosistema", ha dit en una entrevista d'Europa Press, després que el PdeCAT fos expulsat en la passada legislatura del grup dels liberals europeus (ALDE), del qual forma part Cs.

Cañas considera que Puigdemont té la mateixa opinió sobre la UE que la Lliga Nord italiana i els partits d'ultradreta europeus: "Són ultres nacionalistes, xenòfobs també en algun aspecte, com el senyor Torra", en al·lusió vetllada als articles que el president de la Generalitat va escriure abans del seu càrrec i que Cs titlla de supremacistes.

Segons ell, Puigdemont i els partits d'extrema dreta europeus "coincideixen en la voluntat de transformació de la UE perquè deixi de ser aquest ideal d'igualtat entre els ciutadans".

"Alguns aixecant fronteres, alguns expulsant ciutadans, uns altres generant odi i tots intentant dinamitar el projecte europeu. S'uniran, es trobaran. Tots aquells que cerquen dinamitar el projecte europeu són una amenaça per a les nostres llibertats", ha alertat.

Cañas respecta la decisió judicial de permetre la candidatura de Puigdemont però avisa que, si és triat, haurà de recollir l'acta d'eurodiputat i "quan trepitgi el territori espanyol serà detingut immediatament", per la qual cosa considera fals que tingui immunitat en ser electe i abans de recollir l'acta.

Ha insistit en la necessitat de modificar el sistema d'euroordres, per evitar que algú que ha comès un delicte "contra la integritat d'un estat membre i contra l'ordre constitucional" pugui estar lliure per Europa sense ser extraditat immediatament.

Cañas ha dit que recolzar aquesta mesura serà una de les condicions de Cs per arribar a pactes al Parlament Europeu: "Qui vulgui el suport de Cs a Brussel·les haurà de comprometre's a modificar l'euroordre. Mai més algú podrà aprofitar-se de Schengen per atemptar contra les llibertats dels ciutadans".

 

Ha subratllat que l'objectiu de Cs en aquests comicis és "ser una delegació molt potent" per incidir en les polítiques europees i ser determinants a l'ALDE, i confia que els liberals europeus siguin claus a l'Eurocambra, que es preveu més fragmentada que mai.

Cañas reivindica el caràcter europeista de Cs i que per al seu partit aquestes eleccions són una prioritat: "No portem ni elefants polítics ni un equip de segona. Portem un equip de primera perquè entenem que la política que es desenvolupa a Europa és fonamental".

En aquestes eleccions, l'exdiputat del Parlament torna a la primera línia després d'uns anys apartat per un cas judicial que finalment es va saldar amb la seva innocència, i creu que formar part de la llista "simplement és un pas per recuperar la possibilitat de ser representant públic", i de moment no es planteja un horitzó més allunyat.

Sobre el debat per succeir Inés Arrimadas com a líder de Cs a Catalunya, ha dit que ho decidiran els militants i que primer cal saber qui es presenta a les primàries, i ha enaltit les figures de Carlos Carrizosa i Lorena Roldán, designats líders de Cs al Parlament i portaveu respectivament: "Tots dos ara mateix em mereixen la mateixa tranquil·litat de saber que faran un treball formidable".

I ha dit que no preveu presentar-se a les primàries per rellevar Arrimadas com a candidat a presidir la Generalitat i que vol completar la legislatura europea de cinc anys si el trien: "No ho he pensat. No crec. S'haurien de donar unes circumstàncies que no crec que que es donin. Jo crec que que ara mateix està ben cobert el lideratge a Catalunya".

 

Comentaris