Borrell es fa un ‘auto-fact-checking’: “Jo no he dit que s’ha de desinfectar Catalunya”

El candidat socialista a les europees aprofita el seu pas per Lleida per dir que està "tip" de "manipulacions"

El candidat del PSOE a les eleccions europees, Josep Borrell, ha aprofitat el seu pas per Lleida, on ha dinat amb militants socialistes aquest dijous, per desmentir algunes “notícies falses” i "manipulacions" que, segons ha dit, l’impliquen a ell. En concret, el ministre en funcions s’ha referit a les declaracions que va fer el 2017 (veure vídeo) i que alguns intepreten com que hauria dit que caldria “desinfectar” Catalunya per netejar-la d’idees independentistes: “N’estic una mica tip de la història famosa de la desinfecció, cada dia que dic alguna cosa surten no sé quants a dir que jo he dit el que mai he dit i desafio a qualsevol que em porti un paper, un escrit o una gravació on hagi dit això”.

A partir d’aquí, el candidat socialista s’ha dedicat a re-relatar la història de la desinfecció amb la voluntat que el deixin d’acusar de dir el que, segons diu ara, no ha dit: “El que he dit —i ho torno a dir— és que em sembla que la societat catalana està ferida i que coses com les que han passat avui [en referència al ‘no’ a Miquel Iceta al Parlament] afegeixen una ferida a la societat catalana que, en els darrers anys, ha patit ferides que han afectat la nostra convivència, i aquestes ferides s’han de tancar, curar i, abans de tancar la ferida de la societat, s’ha de desinfectar”. El ministre ha adoptat un to pedagògic per assegurar-se que el públic l’entenia: “Què és el que has de desinfectar? Catalunya? Són les ferides que hem de desinfectar”.

Borrell ha reiterat que la qüestió de la “desinfecció” el carrega una mica perquè sempre hi ha “un hooligan” que li refrega aquestes declaracions. “Que no tornin a dir més el que no he dit”, ha demanat. “Tenim ferides i les hem de curar —ha repetit el ministre—, hem de fer un esforç extraordinari perquè podem tenir opinions diferents, a favor o en contra de la independència, però no podem entrar en una dinàmica d’enfrontament que cada vegada es fa més difícil d’administrar des del punt de vista d’un debat polític”.

El veto a Iceta cou

El ‘no’ que el Parlament de Catalunya ha donat a Miquel Iceta perquè Pedro Sánchez el pugui situar com a president del Senat espanyol cou al PSOE. I així ha quedat palès a Lleida, on Borrell ha dinat abans de desplaçar-se a la Pobla de Segur per participar en un acte electoral. Borrell no ha dubtat en qualificar de “totalitarisme” els resultats de la votació a la cambra catalana. Pel ministre ha estat “una mostra més del que va passar els dies 6 i 7 de setembre [del 2017], quan una majoria va anul·lar els drets de la minoria”.

Borrell fa una dedicatòria a un militant a Lleida

Borrell fa una dedicatòria a un home a Lleida (J.A.G.)

 

Borrell, considerat de l’ala més dura del PSOE contra els independentistes, s’ha mostrat convençut que l’estratègia d’ERC i JxCAT no és justa. “No és perquè tens una majoria que pots imposar la teva voluntat”, ha advertit. És aquí quan ha dit que això, “malgrat que ho vulguin disfressar d’actitud parlamentària, és totalitarisme”, perquè “la majoria, com la minoria, està sotmesa a la llei i a les regles, als procediments” i, “quan en una institució democràtica la majoria passa per damunt de les lleis i les normes per imposar la seva voluntat, ja no estem jugant a la democràcia, que reclama respecte a les minories d’acord amb les lleis”. Els socialistes catalans ja han anunciat que portaran el cas al Tribunal Constitucional i Borrell s’hi mostra a favor. “Ho hem de denunciar”, ha exclamat.

Abans de Borrell també han mostrat el seu enuig amb el ‘no’ a Iceta el candidat a les europees Javi López i el diputat socialista Òscar Ordeig. Per López, el que han fet ERC, JxCAT i CUP —votant en contra— i Cs i PP —abstenint-se— ha estat “furtar la representació al Senat de centenars de milers socialistes que van votar a les darreres autonòmiques al PSC”. El candidat socialista ha acusat els independentistes d’haver “violentat les normes” i ha lamentat el veto a Iceta, “la persona de tota la política catalana que més ha mostrat i demostrat una voluntat sincera de diàleg per aquest país”.

López ha seguit denunciant que els independentistes, per culpa del “sectarisme”, han votat “en contra del diàleg, de la convivència com a forma de resoldre els nostres problemes”. Al cap i a la fi, “en contra dels interessos de Catalunya”.

El diputat Òscar Ordeig també ha carregat contra els independentistes perquè —ha dit— “no ens volen, no ens aprecien” i “han vetat el dret a decidir qui ens representa a la cambra territorial, la primera vegada que passa en 40 anys”. “On hem arribat Pep, a tu que cada dia et foten a parir?”, ha dit Ordeig dirigint-se al ministre. “Avui al Parlament al final [independentistes i Cs i PP] semblaven dues cares de la mateixa moneda, que viuen de l’enfrontament i de les misèries”.

 

Comentaris