Zapatero imposarà per llei un sostre de despesa de la Generalitat

El president del govern espanyol ha fet públiques noves mesures per fer front a la crisi econòmica, entre elles, el control de la despesa, lluitar contra l'economia submergida, modernitzar la formació professional i millorar la productivitat

"La meva opinió és que hi pot haver acord i que és el camí més sòlid i segur per millorar la garantia de l'estabilitat pressupostària", ha defensat el president espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, després de la cimera de caps d'estat i de govern de la UE d'aquest dijous i divendres a Brussel·les.

Com havia reclamat la cancellera alemanya, Angela Merkel, a canvi d'ampliar el fons europeu de rescats, la despesa pública estarà limitada per llei. Però mentre que la nova llei "serà d'obligat compliment per a l'Estat, es consensuarà a les autonomies", ha defensat Zapatero, per "respecte al principi constitucional d'autonomia financera de les regions". El president espanyol ja dóna per fet que les autonomies governades pel PSOE i pel PP se sumaran a l'acord.

"S'haurà de tenir en compte el creixement econòmic, el resultat econòmic anual' abans de decidir quin és el dèficit públic màxim o 'en què es pot gastar el superàvit", ha avançat Zapatero. La despesa del govern espanyol, així, estarà condicionada al compliment o no de les seves previsions de creixement del PIB nominal. Zapatero ha assegurat, però, que encara "hi ha marge' per "dialogar i negociar amb el conjunt de forces polítiques". "El que realment serà útil és un gran pacte polític. On? A l'òrgan que ja tenim, el Consell de Política Fiscal i Financera", ha defensat el president espanyol.

Zapatero ha presentat als seus homòlegs de la UE vuit mesures per millorar la competitivitat de l'economia espanyola i recuperar l'estabilitat pressupostària, moltes ja aprovades i conegudes, com la reforma laboral o l'endarreriment de l'edat de jubilació, però d'altres que encara s'estan discutint com la negociació col·lectiva, la liberalització dels serveis professionals o l'amnistia fiscal contra l'economia submergida.

 
 

Comentaris