El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Zapatero i empresaris intenten donar imatge d’unitat
  • CA

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat al final de la trobada amb els principals empresaris del país que les caixes d’estalvis s’han compromès a culminar la seva reestructuració abans de la Nit de Nadal, amb la posada en marxa des d’un punt de vista jurídic de les noves entitats financeres que sorgeixin dels processos de fusió en marxa.

Per la seva banda, el president s’ha compromès a seguir amb les reformes estructurals i portar-les a terme amb la “màxima rapidesa possible”. Zapatero ha qualificat de “d’extraordinariament útil i molt positiva” la reunió perquè “hem reforçat un compromís per l’estabilitat econòmica d’Espanya”.

El socialista també ha recordat que el pla de l’executiu es basa en tres pilars: austeritat i reducció del dèficit, reforma del sistema financer i seguir amb les reformes estructurals. Una proposta concreta és la creació d’una Comissió Nacional de la Competivitat, independent i integrada per “gent de relleu”.

Una trobada amb interessos per ambdues bades

Aquestes han estat les principals conclusions de la trobada que el president del govern espanyol ha tingut aquest matí amb els màxims responsables de les 37 principals empreses espanyoles a la Moncloa. Una reunió de quatre hors amb la crisi del deute sobirà com a teló de fons.

Amb aquesta trobada, l’Executiu ha buscat una implicació més gran de les principals companyies del país per impulsar la inversió i l’ocupació en un escenari econòmic complex marcat pels dubtes dels inversors respecte a la capacitat d’Espanya per superar la crisi econòmica i complir amb els objectius de reducció del dèficit.

Per la seva banda, les companyies han intentat que el Govern imprimeixi força a les reformes estructurals empreses tant per encoratjar una activitat econòmica més gran a Espanya com per demostrar als mercats internacionals que el país és capaç de superar les seves dificultats i d’arribar als compromisos en els calendaris acordats.

De fets, tots dos, per beneficis propis, han volgut transmetre una imatge d’unitat d’Espanya i reforçar el missatge del Govern que els problemes que travessa el país són resolubles i no tenen res a veure amb els que han dut Grècia i Irlanda a sol•licitar l’ajuda financera a Europa.

Els assistents a la trobada

A la taula, al costat del cap de l’Executiu i dels seus ministres d’Interior i Economia s’han assegut el president de Telefónica, César Alierta i el president del Banco Santander, Emilio Botín, així com els de Repsol-YPF (Antonio Brufau), Grupo Planeta (José Manuel Lara), Anfac (Francisco Javier García Sanz) i Endesa (Borja Prado).

A l’esquerra de la taula presidencial, un dels primers seients ha estat ocupat pel president del BBVA, Francisco González, l’assistència del qual ha estat una sorpresa, ja que ahir estava previst que hi anés el seu conseller delegat, Àngel Cano. Al seu costat, hi havia el president del Corte Inglés, Isidoro Álvarez, al costat del de Gas Natural-Unión Fenosa, Salvador Gabarró.

A la dreta d’aquesta taula central, hi havia els seients del president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán; del de Mapfre, José Manuel Martínez, i de ACS-Dragados, Florentino Pérez. Les cadires més allunyades eren per a les úniques dones presents a la trobada: la presidenta d’Hispasat, Petra Mateos Aparicio i la consellera delegada d’Hotels Riu, Carme Riu. Dues de les convocades (Mercadona i Cepsa) no han assistit a la cita.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa