El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vall Companys i Les Pedreres es neguen a declarar per una querella i demanen que s’arxivi
  • CA

El director general de Vall Companys, Josep Pedrós, i el president de Les Pedreres, Blai Parés, s’han acollit aquest dijous al seu dret a no declarar en comparèixer com a investigats en el marc de la querella presentada pels germans David i Jaime Álvarez Fra per presumpta falsedat societària per haver-los apartat de la gestió de la que va ser, fins al 2019, la distribuïdora més gran de pernils d’Espanya, Comapa. Els dos investigats, a més, han sol·licitat que s’arxivi la causa.

Els dos empresaris del sector alimentari han estat citats davant el Jutjat d’Instrucció 9 de Granada, per videoconferència des de Barcelona, en el marc d’una querella presentada per l’empresa Fleku Trenta, dels germans David i Jaime Álvarez Fra, que compta amb el 27, 55% del capital d’Osona Intensiva, holding propietari del 100% de la distribuïdora Comapa.

Comapa, que va ser objecte de denúncies per presumptes irregularitats en la comercialització de pernils, està actualment en fase de liquidació després d’entrar en concurs de creditors, i depenia del holding Osona Intensiva amb tres socis: Les Pedreres Grup Empresarial, amb el 42,61% de participació; Vall Companys, amb un 29,84%, i Fleku Trenta, amb un 27,55%.

Fleku Trenta defensa en la seva querella que les altres dues empreses “van simular una junta universal de socis” per modificar els estatuts de la societat de manera que deixés de tenir un vot de qualitat en eliminar-se la necessitat de prendre acords importants amb el 75% dels vots, que li va causar un perjudici de set milions d’euros.

En canvi, Vall Companys al·lega que els canvis en l’acord entre socis no van causar cap perjudici al querellant, i assegura que es van acordar en una escriptura pública davant notari el 19 de febrer del 2019 i amb la presència dels representants de tots els socis de Comapa, inclòs David Álvarez Fra per part de Fleku Trenta, segons un comunicat.

Querella

La querella de Fleku Trenta va ser admesa a tràmit pel jutjat d’instrucció 9 de Granada i va contra Josep Pedrós, de Vall Companys; Blai Parés, de Les Pedreres, i el secretari del Consell d’Administració d’Osona Intensiva, Carles Molera, per un presumpte delicte de falsedat societària. Tots tres estaven citats a declarar aquest dijous i s’han remès tots a una declaració prèvia de Molera davant el mateix jutjat.

Segons recull la querella, consultada per Europa Press, els estatuts de la societat preveien que per a l’adopció d’acords rellevants, com ara un canvi en l’objecte social, augment o reducció de capital, transformació, fusió, escissió o liquidació o modificació del règim de transmissió de les participacions, era necessari el vot favorable del 75% de socis, cosa que feia indispensable Fleku Trenta.

No obstant això, ressalta l’escrit, el 19 de febrer del 2019 van modificar els estatuts d’Osona Intensiva en una junta universal que els querellants asseguren que mai es va celebrar, fet que segons la denúncia “és un pur delicte, una pura i dura conducta criminal”, i es va fer per eliminar la majoria reforçada del 75%, de manera que es va deixar Fleku Trenta “inerme”, diuen textualment.

Afirmen que no va existir la junta universal de socis que hauria pogut modificar els articles dels estatuts socials, i que “ningú, ni cap representant legal ni cap apoderat de Fleku Trenta, propietària del 27,55% del capital social, va assistir a aquesta junta suposadament universal “.

Posteriorment, l’11 d’abril del 2019, en una altra junta van cessar “contra tot dret Fleku com a membre de Consell d’Administració d’Osona Intensiva” tot i els vots en contra de Fleku Trenta, de manera que segons ells no hi va haver la unanimitat requerida.

Segons l’escrit, les conseqüències per a Fleku d’aquests fets són “greus”, ja que va perdre l’empara del quòrum reforçat, i genera un perjudici econòmic per als querellants, segons el seu càlcul, de gairebé set milions d’euros.

“Irregularitats”

Vall Companys assegura, però, que els canvis en l’acord de socis, que van obligar al fet que totes les decisions tinguessin el vot favorable d’aquesta companyia, “es van deure a una situació d’incertesa causada per la gestió irregular de director general i director comercial de Comapa, David i Jaume Álvarez”.

“L’aparició d’informacions sobre irregularitats, a nivell comercial, van soscavar la confiança de les entitats financeres en Comapa i aquesta va ser suplerta amb préstecs al llarg de 2018 pel Grup Vall Companys”, afirmen en el comunicat.

Després d’aquest esforç per possibilitar la viabilitat financera de Comapa amb aportacions econòmiques, “es van prendre mesures preventives i de garantia no només a nivell operatiu del dia –van canviar els directius– sinó també a nivell legal amb aquestes modificacions en l’acord entre socis davant notari “.

Vall Companys remarca que, a partir del febrer del 2019, es va crear un comitè d’auditoria intern que va començar a examinar totes les operacions comercials de companyia, i es van veure operacions “irregulars i no sostenibles”, de manera que l’abril del 2019 es va cessar David Álvarez Fra com a director general i Jaime Álvarez Fra com a director comercial.

Segons el grup alimentari, la querella presentada per aquests dos exdirectius de Comapa “obeeix a una estratègia a curt termini i enganyosa, en resposta a les accions que Vall Companys pugui dur a terme”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa