El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Simon (Agbar) avisa que la municipalització de l’aigua conduiria a la fallida de les finances municipals
  • CA

 

El president executiu d’Aigües de Barcelona, Àngel Simon, ha defensat aquest dimecres la necessitat de disposar d’un òrgan regulador que “sigui professional i fort, allunyat dels vaivens polítics” i ha assegurat que no contempla la remunicipalització del servei perquè, en cas de fer-se, conduiria a “la fallida de les finances municipals” i “hipotecaria el futur de la ciutat”. Simon, que ha protagonitzat el cicle Barcelona Tribuna, ha apel·lat a aprofundir en la col·laboració de les administracions públiques i l’empresa privada, una aliança que ha considerat clau per l’èxit de Barcelona.

 

Simon ha comentat que desconeix les intencions reals de l’Ajuntament de Barcelona pel que fa a remunicipalitzar el servei de l’aigua però ha recordat que aquesta no és per ara una qüestió preocupant perquè hi ha un marc legal a respectar, tant estatal com europeu, que no permet que es pugui fer a meitat de la concessió. De totes maneres, si s’arribés a un acord per fer-ho, l’Ajuntament hauria d’indemnitzar l’empresa amb 1.500 milions d’euros amb tot el que això implicaria d’impacte negatiu per a la ciutat.

 

  

El president d’Agbar ha insistit, però, que actualment el servei de subministrament d’aigua que ofereix la companyia ja és municipal i que el que es necessita en realitat és un òrgan regulador professional i fort —de caràcter estatal o autonòmic— que permeti fer una “gestió àgil i excel·lent” del servei en col·laboració entre les administracions públiques i el sector privat. Simon ha afegit que el debat sobre remunicipalització és un debat que “a la població no li interessa absolutament gens” i que els reptes en la gestió de l’aigua se situen ara en un altre nivell.

 

Recuperar l’esperit dels Jocs Olímpics del 1992

 

Simón ha aprofitat la coincidència de la celebració del 25è aniversari dels Jocs Olímpics per reivindicar el llegat i els valors que van fer possible la reconversió de Barcelona en una ciutat de referència mundial. “És necessari reivindicar l’esperitat de la ciutat que va saber transmetre l’alcalde d’aquell moment, Pasqual Maragall, i que va enlluernar la comunitat internacional”, ha dit Simón. Aquesta visió política va ser “el tret de sortida de la creació de la marca Barcelona, un lloc de prestigi al qual tothom vol venir”, ha afegit. L’èxit de Barcelona, ha dit Simón, respon al fet que els alcaldes anteriors han sabut entendre la necessitat de combinar la gestió pública i privada. “Tan de bo això continuï així —ha desitjat el president d’Agbar—, l’excés de dogmatisme només aconsegueix entorpir el bon funcionament del servei. Els alcaldes de Barcelona van fugir del dogmatimes perquè eren conscients que la prioritat era un altra”.

 

El president d’Aigües de Barcelona ha reivindicat l’aportació que ha fet la companyia en aquest capítol de la història de la ciutat pel que fa a la gestió de l’aigua: “Aquell esperit de visió col·lectiva, de projecte en comú —fent ús de totes les forces i superant la divisió ideològica— és per nosaltres el que necessitem avui per fer front als reptes del futur“. El president d’Agbar ha subratllat que els reptes de futur “són els mateixos a totes les ciutats” i ha precisat que ho són “en un moment en què les veritats inqüestionables han quedat enrere”, de manera que s’ha “d’innovar per deixar una societat millor als nostres fills”.

Simon ha dit que Aigües de Barcelona treballa “per fer la companyia més sostenible en el temps dins d’un model d’economia circular” i que els reptes de futur són principalment dos. Per una banda, garantir el subministrament perquè, ha advertit, “tots els esforços en gestió del cicle hidràulic no seran suficients si no tenim una aportació de cabals addicionals per garantir el subministrament en cas de sequera”. L’única alternativa “de forma ràpida”, segons Simon, “és la reutilització de les aigües”. En aquest sentit, Simon ha afirmat que “tenim la tecnologia i tot a punt” i “només ens falta arribar a un acord amb les administracions perquè això ho podem començar a fer”. D’altra banda, un segon repte és la depuració de les aigües. “Necessitem de manera urgent renovar les nostres infraestructures”, ha recordat Simon.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa