El sector immobiliari veu "contraproduent" el límit als lloguers

El Sindicat de Llogateres celebra la mesura com un "gran pas" i titlla de "tendenciosos" els arguments "de la por"

El debat d'aquest dimecres al Parlament sobre la limitació dels preus del lloguer ha estat benvingut per les organitzacions socials d'habitatge, però ha fet saltar les alarmes al sector immobiliari. Les entitats veuen contraproduent l'aprovació de la mesura i adverteixen que provocarà una reducció de l'oferta i "agreujarà" l'accés a l'habitatge. El director general de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), Marc Realp, desvincula els "elevats preus" dels lloguers d'un "abús de posició de domini" de grans fons, recordant que el parc d'habitatge està format tant per grans com per petits tenidors. Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres celebra la mesura com un "gran pas" i titlla de "tendenciosos" els arguments "de la por".

"La limitació de les rendes és una mesura que, a curt termini, beneficia els qui volen llogar un habitatge però que, a mitjà i llarg termini, és perjudicial", alerta l'analista econòmic i professor de l'EAE Business School, Juan Carlos Higueras, en declaracions a l'ACN.

L'entrada en vigor de la llei pot provocar, segons el professor, una "clara disminució" de l'oferta d'habitatge de lloguer, un increment de l'economia submergida i un empitjorament de la qualitat dels habitatges per la falta de manteniment. Així mateix, Higueras adverteix d'una possible davallada de la inversió i del nombre de compravendes d'habitatges.

El director general de l'ACCO, Marc Realp, també alerta d'una tendència a "homogeneïtzar" les rendes cap al preu màxim i adverteix que es podrien crear "llistes d'espera" per gestionar l'excés de demanda davant d'una oferta insuficient. "Entenem que està justificada la intervenció de l'administració en l'augment de les rendes perquè és una raó d'interès general. Dit això, entenem que la regulació dels preus de lloguer a través de preus màxims pot tenir un impacte positiu molt a curt termini però amb efectes a curt, mitjà i llarg termini que s'han de tenir en compte", manifesta.

 

Així mateix, el director general de l'organisme desvincula el comportament de les rendes d'una situació d'oligopoli en el mercat de lloguer. "Tot apunta que la conseqüència dels preus elevats no és un abús de posició de domini. Estem davant un escenari on hi ha una barreja de grans i petits tenidors", assegura. De fet, defensa que si el problema de preu fos per un abús de poder, l'ACCO podria intervenir per forçar-los a baixar.

 

Comentaris