El president de l'Eurogrup rebutja respondre amb més austeritat a una possible crisi

Centeno no veu raons per ser "alarmista" davant la desacceleració econòmica, però admet que cal "actuar"

El president de l'Eurogrup, Mário Centeno, ha rebutjat aquest dilluns respondre amb més austeritat a una possible pròxima crisi i ha apostat perquè els estats que formen part de la zona euro coordinin la seva política fiscal en cas que s'aguditzi la desacceleració econòmica. En una compareixença al Comitè d'Afers Econòmics i Financers de l'Eurocambra, Centeno ha admès que "la incertesa està afectant el creixement", però ha assenyalat que no veu raons per ser "alarmista". Amb tot, ha subratllat que cal "actuar" davant la desacceleració econòmica si "es vol continuar amb l'historial recent de tendències econòmiques i del mercat laboral".

Per Centeno, respondre a una possible crisi amb austeritat "empitjoraria" la situació econòmica. "No hem de cometre els errors del passat una altra vegada", ha reclamat el president de l'Eurogrup, que ha assenyalat "la necessitat de prendre accions preventives" davant un possible agreujament de la desacceleració. Segons el també ministre de Finances de Portugal, en les reunions de l'Eurogrup hi ha un "consens emergent" sobre la idea que els estats de la zona euro haurien de "coordinar-se" per "evitar polítiques fiscals procícliques".

En la compareixença davant del Comitè d'Afers Econòmics, Centeno ha defensat que la zona euro ha estat "exitosa" a l'hora de "contenir i frenar els riscos" econòmics durant els darrers anys. Malgrat subratllar que les darreres previsions de la Comissió Europea no preveuen una recessió, el president de l'Eurogrup ha alertat que no s'ha de ser "autocomplaent".

La manca de dones a la cúpula del BCE

Una de les qüestions a les que ha hagut de respondre Centeno, a petició de diversos eurodiputats, entre ells el líder de la delegació de Ciutadans, Luis Garicano, és a la manca de dones al consell de govern del Banc Central Europeu (BCE). La presidenta del BCE, Christine Lagarde, és, de moment, l'única dona al consell de govern del BCE. Pròximament se li sumarà l'alemanya Isabel Schnabel. La resta de membres de la cúpula del BCE són 23 homes.

"La meitat de la població europea només té una representant", ha reivindicat Garicano. En resposta a les preguntes dels eurodiputats sobre aquesta manca de paritat de gènere a la cúpula del BCE, Centeno ha dit ser-ne "conscient", però ha subratllat que hi ha "més dones que mai" a la institució. Amb tot, el president de l'Eurogrup s'ha compromès a "pressionar els que prenen les decisions" perquè hi hagi més dones a la institució. "Faré un esforç perquè la situació canviï", ha assegurat Centeno.

Malgrat que els nomenaments del BCE passen per l'Eurogrup, la proposta de noms està en mans dels estats. El que sí han demanat alguns eurodiputats és que Centeno inclogui la qüestió en les reunions dels ministres d'Economia de la zona euro.

 
 

Comentaris